fbpx

[Video] Rdeči šali proti rumenim telovnikom: Medtem ko se Macron skriva v predsedniški palači, njegovi podporniki šli na pariške ulice

Rumeni jopiči proti rdečim šalom (vir: twitter)

Rumeni telovniki že več kot dva meseca vsako soboto po vsej Franciji protestirajo proti Macronu in zahtevajo njegov odstop. Zdaj so se na ulice odpravili še Macronovi podporniki, t. i. rdeči šali. Sledijo še modre kape in zelene rokavice?

Če število rumenih jopičev na protestih, ki potekajo vsako soboto v Franciji zadnja dva meseca, niha med 70 in 300 tisoč protestnikov po celi državi, se je v podporo francoskih oblastnikov zbralo pičlih 10 tisoč podpornikov v Parizu.

Tako imenovani rdeči šali so po poročanju portala Advance.hr vzklikali “Tudi mi smo narod!”, ob tem pa pozivali oblasti, da ponovno vzpostavijo red v državi. Nekateri aktivisti so povedali, da so sprva podpirali rumene telovnike, a so si premislili, ko je začelo prihajati do spopadov s policijo in žandarmerijo.

Sramotna statistika
V protestih je bilo do seda poškodovanih več kot 2.000 ljudi, 10 civilistov je umrlo. Po uradnih podatkih naj bi se doslej poškodovalo tudi več kot tisoč pripadnikov varnostnih organov. Ob tem pa so aretirali več kot 2.300 protestnikov. Slika nikakor ni lepa.

“Živela naša policija! Živela naša žandarmerija!” so vzklikali rdeči šali med svojim pohodom po pariških ulicah. Ob tem velja izpostaviti, da je ravno policija zakrivila smrt 80-letne starke, ki se je zadušila v stanovanju zaradi granate solzivca, ki je priletela skozi okno.

Pojav rdečih šalov je poskus razbitja moči rumenih jopičev. Potem ko je država začela z zaostrovanjem kazni za “nenapovedane proteste”, so se pojavili tudi oportunisti, ki so želeli iz gibanja rumenih jopičev ustanoviti svojo listo za evropske parlamentarne volitve. Vsa ta notranja trenja in zunanji pritiski na protestnike so poskrbeli, da lahko francoski predsednik Emmanuel Macron lažje diha navkljub nizki javnomnenjski podpori. Medtem ko se plebs krega, lahko “Jupiter” – kakor s posmehom imenujejo Macrona – lažje diha.

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.