[Video] Sprehodite se skozi podzemne rove Islamske države

Vir: Youtube

Nedavna vojaška zmaga iraške vojske v Ramadiju, kjer so porazili Islamsko državo, je razkrila, zakaj je bitka trajala in (še) traja tako dolgo. Pripadniki Islamske države so se namreč vkopali v gosto razvejan sistem podzemnih tunelov, kjer so bili varni pred zračnimi in drugimi napadi koalicije in iraške vojske.

Ravno zaradi teh tunelov v Ramadiju še vedno divjajo vojaški spopadi. Ena izmed vojaških taktik, ki jo tovrstni tuneli omogočajo, je, da se po vojaškem porazu na površju zatečejo pod zemljo, nato pa od tam, ko vojaki zgoraj za trenutek povesijo orožje, sprožijo protiofenzivo.

Morda vas zanima tudi: Iraška vojska napadla trdnjavo IS v Ramadiju in Iraška vojska prevzela nadzor v Ramadiju po prvi veliki zmagi proti IS

Tuneli tudi onemogočajo precizno bombardiranje, saj je za pilote v vojaških letalih domala nemogoče vedeti, kje se skrivajo militanti, ker se ti premikajo pod zemljo.

Videoposnetek koalicijskega bombardiranja postojank, rafinerij in tunelov IS.

Islamska država se vkoplje v vsakem mestu, ki ga zavzamejo
Tuneli, ki prepredajo tla pod vsakim večjim zavzetim mestom, sicer niso pretiran inženirski dosežek. Gradijo jih približno deset metrov pod površjem, široki so približno meter ali dva. Posamezne tunele nato povežejo v mrežo, ki jim omogoča gibanje pod celotnim mestom, po njih pa napeljejo tudi električno napeljavo, kar v veliki meri podaljša čas, ki ga lahko prebijejo pod površjem zemlje.

Sprehod skozi tunele IS.

Gradijo jih med hišami, tako da lahko prečijo ulico, ne da bi jih opazili iz zraka. Pod zemljo se (militanti) ločijo v različne skupine,” je za CNN povedal poveljnik protiterorističnih enot iraške vojske Sami Kathim.

Počasno “čiščenje”
Napredovanje iraške vojske otežuje dejstvo, da je potrebno osvojiti tunel za tunelom, pri čemer vojaki ne vedo, kaj jih tam čaka. Včasih naletijo tudi na visoko rangirane častnike IS, včasih pa so tuneli na videz zapuščeni in prepredeni s smrtonosnimi pastmi in bombami.

“Prvi, ki vstopi v tunel, je odgovoren za življenja vseh svojih soborcev,” pripoveduje Kathim. 

Ž. K.