fbpx

[VIDEO] Švedska aktivistka na letalu uprizorila pravi kaos: Brez tehtnih argumentov želela zaustaviti deportacijo afganistanskega migranta

Foto: screenshot

Po spletu je zaokrožil posnetek 21-letne švedske študentke, ki je na letalu iz švedskega Göteborga v Istanbul pripravila cel šov. Na letalu je bil namreč tudi 52-letni afganistanski migrant, ki so ga želeli deportirati nazaj v njegovo državo, saj ni izpolnjeval pogojev za azilni dom. Vsem je želela dopovedati, da bodo moškega tam ubili, dejansko pa o njem ni vedela ničesar. Brez vsakršne podlage je razlagala, da je Afganistanec v nevarnosti, ni vedela niti, v kateri del države ga deportirajo, zahtevala je svoje brez vsakršnega argumenta. Ko jo je uslužbenec na letalu vprašal, zakaj misli, da ga bodo tam ubili, je izjavila: “Pa to je Afganistan.” 

Pravilo na letalu je, da če oseba stoji, pilot ne more vzleteti. In na to se je aktivistka Elin Ersson sklicevala skozi celoten posnetek. V ozadju se sliši  nezadovoljstvo ljudi, ki ji pravijo, “usedi se, želimo vzleteti”, jok otrok, a študentke to ne gane, saj vztraja pri svojem in ponavlja, da dokler migranta ne spustijo iz letala – “ker ga bodo najverjetneje ubili, ko pride v Afganistan, ker je tam vojna”-, se ne bo usedla.

Si lahko zdaj že vsak privošči početi, kar si zaželi? Ali samo takrat, ko so vprašanje migranti …
Uslužbenec na letalu ji je lepo razložil, da za to, kar zahteva, nimajo v pristojnosti, saj Afganistanca spremljajo policisti, in da letalo sploh ne leti v Afganistan, da lahko to urejajo v Istanbulu. A je naletel na gluha ušesa. Rekel ji je, da krši pravila letala, na kar je odgovorila: “To je povsem legalno, kar počnem, ne delam nič kaznivega.” Tu se lahko vprašamo, kakšna pravila so na letalu in ali si lahko vsak privošči početi, kar si zaželi, ali je to le takrat, ko so vprašanje migranti ali homoseksualci. Če bi takšne izgrede delal nekdo zaradi drugih razlogov, bi nemudoma prišli varnostniki in dogodka bi bilo prav hitro konec. Pilot pa se je nazadnje odločil, da morata Švedinja in Afganistanec letalo zapustiti. Erssonovo najverjetneje čaka tožba, morda celo zaporna kazen, poročajo tuji mediji, 52-letnika pa so peljali v Stockholm, od koder so izvedli deportacijo.

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Gepostet von Elin Ersson am Montag, 23. Juli 2018

Švedska preplavljena z migranti
Po vsem svetu odmeva stanje na Švedskem zaradi migrantov. Izgredi, posilstva, umori … Vlada v svojih svarilih na svoji spletni strani opozarja na absurdne stvari. Svoje državljane namreč pripravlja na morebitne teroristične napade: “Naredite si zaloge hrane, vode in odej za primer, če javne storitve odpovedo.” Švedska policija svari ženske, naj bodo previdne in naj poleti ne hodijo ven pozno zvečer, saj so v zadnjem času zabeležili velik porast posilstev. Vseeno pa so zaradi svoje politike do migrantov tam, kjer so. Levičarji uporno, kljub vidnim rezultatom, še naprej vztrajajo pri svojem – kot omenjena študentka, medtem pa drugi ustanavljajo protiislamske stranke. Pred kratkim so namreč ustanovili stranko Alternativa za Švedsko, ki s protesti in javnimi shodi, na katerih zastopa trdo retoriko na področju migracij in islama, pridobiva vedno več pozornosti.

A. B.