fbpx

[Video] Tako indonezijske oblasti strašijo svoje prebivalce, da bi ostali doma!

Foto: posnetek zaslona

V Indoneziji so v eni izmed vasi zaposlili več prostovoljcev, ki so jih zamaskirali v duhove, njihova naloga pa je, da prestrašijo ljudi, da bi ostali v svojih domovih in se na sploh izogibali kakršnega koli druženja. 

Različne države in mesta sprejemajo različne ukrepe, da bi omejile širjenje koronavirusa, toda le redki so v tem prizadevanju tako kreativni, kot so v vasi Kepuh na otoku Java. Konkretno, v indonezijski kulturi obstajajo liki duhov, poznani kot “pocong”, in predstavljajo ujete duše mrtvih, kar so izkoristili v času koronakrize.

Indonezija je zabeležila približno 4.500 primerov okužbe s koronavirusom in 400 potrjenih smrti zaradi tega virusa, kaže poročilo univerze Johns Hopkins. Toda strokovnjaki se bojijo, da bodo realne številke še mnogo višji, piše hrvaški spletni portal Jutarnji (TUKAJ). Zato so se tamkajšnje oblasti domislile, da bi ljudi prestrašili z duhovi in jih tako prisilili, da ostanejo doma. Vendar pa je njihova ideja sprva naletela ravno na nasproten učinek, namreč, ljudje so namerno zapustili svoje domovanje samo zato, da bi videli “duhove”.

No, sčasoma so se stvari menda uredile in na ulicah je že toliko pocong, da večina ne zapušča svojih domov. Oskrbnik lokalne cerkve Anjar Panca je dejal, da je pobuda verjetno uspela prav zato, ker se ob pogledu na poconge ljudje spomnijo, kako smrtonosen je virus. Indonezijski predsednik Joko Widodo sicer še ni uvedel obvezne karantene, kljub bojazni, da zdravstveni sistem ne bo mogel obvladati vse večjega števila bolnikov.

Marjanca Scheicher