fbpx

[Video v živo] Ob prvi obletnici “rumenih jopičev” v Parizu spet vre: Oblasti mobilizirale vse razpoložljive policijske enote

Protesti rumenih jopičev v Franciji se tudi po enem letu še vedno nadaljujejo (foto: EPA)

Francoske oblasti so v stanju visoke pripravljenosti zaradi povečanega števila pripadnikov rumenih jopičev na pariških ulicah. Proteste, ki se odvijajo ob prvi obletnici pa spremljajo spopadi s policijo. Francoske oblasti so bile po pisanju francoskih medijev na takšno povečanje protestnikov ob 1. obletnici začetka gibanja “rumenih jopičev” pripravljene. Protestniki so napovedali shode na vsaj 140 protestih po celi državi, v javnost pa je pricurljalo interno sporočilo pariškega direktorja za družbeno varnost, ki je v celoti mobiliziral vse enote policije in protiizgrednih enot za proteste v soboto, 16., in nedeljo , 17. novembra 2019.

Policijska prefektura je po poročanju Breitbarta od vseh svojih policistov zahtevala stoodstotno udeležbo na terenu z namenom obvladovanja protestnikov.

Po trditvah RTL, ki je prvi dobil interne dokumente francoskih organov pregona, naj bi obveščevalna služba računala tudi na možnost, da bi med “mladimi” gibanje začelo preraščati v t.i. “urbano gverilo”. Glede na posnetke, ki spremljajo dogajanje v Parizu v živo, so se strahovi obveščevalcev že uresničili.

V Parizu prihaja do spopadov med policijo in rumenimi jopiči, čeprav je rumena po letu dni protestov veliko manj zastopana barva. Protestniki postavljajo barikade, na ulicah divjajo lokalizirani požari, policija pa na protestnike izstreljuje solzivec.

Podpora rumenim jopičem v francoski javnosti sicer še naprej ostaja izjemno visoka. Po nedavnih raziskavah namreč kar 55 odstotkov vprašanih še naprej podpira prizadevanja rumenih jopičev, katerih protesti so se začeli zaradi napovedanega dviga davka na gorivo in kasneje prerasli v gibanje splošnega nezadovoljstva s francoskimi oblastniki.

Ivan Šokić