fbpx

[Video] Vodni topovi, molotovke, solzivec in streli! Kitajske oblasti v Hongkongu začele streljati na protestnike

Hongkonški policisti grozijo protestnikom s pištolo. Pred tem je eden od policistov že ustreil v zrak (vir: twitter)

Politična kriza v Hongkongu, ki se je začela zaradi predloga o sprejetju zakonodaje, ki bi dovoljevala izročitev državljanov Hongkonga Kitajski, traja že 12. teden. Zdaj je prišlo do eskalacije stanja. Protestniki uničujejo poslopja in trgovine, povezane s celinsko Kitajsko, policija pa  je tokrat prvič poleg solzivca uporabila tudi vodne topove. Ravno tako je bil izstreljen prvi strel proti protestnikom. Aretiranih je bilo 89 ljudi, najmlajši pa je imel komaj 12 let.

V nedeljskih protestih v Hongkongu je prišlo do eskalacije nasilja. Po trditvah Reutersa so hongkonške oblasti aretirale 86 protestnikov, najmlajši med njimi pa je imel komaj 12 let.

Spopadi med policisti in protestniki naj bi bili najhujši doslej. To dokazuje tudi uporaba vodnega topa, do katere je prišlo v 12. tednu protestov. Ravno tako pa je pripadnik policije v spopadu s protestniki ustrelil s pištolo v zrak, nato pa protestnika, ki je pokleknil z dvignjenimi rokami, brcnil na tla.

Protestniki so v spopadih s policijo uporabljali tudi molotovske koktejle, napadli pa so tudi nekatere objekte, v katerih se nahajajo podporniki kitajskih oblasti.

Pri svojih trditvah ne popuščajo niti lokalne oblasti, ki so navedle, da “eskalacija ilegalnih in nasilnih dejanj radikalnih protestnikov potiska Hongkong na rob zares nevarne situacije”. Ugiba se namreč, da če bi se protesti nadaljevali, bi lahko posredovala tudi vojska. To pa, sodeč po masakru demonstrantov na Trgu nebeškega miru leta 1989, ne obeta nič dobrega.

Vseeno se napovedujejo novi protesti proti kitajskim oblastem, zaradi česar pa so komunisti v Pekingu vedno bolj nemirni. Protesti v Hongkongu so namreč najhujši upor vladajočemu predsedniku Xi Jinpingu, odkar je leta 2012 prevzel vajeti države. 1. oktobra pa se bliža 70. obletnica ustanovitve Ljudske republike Kitajske.

V nedeljskih protestih je bilo poškodovanih 21 policistov, aretirani protestniki pa so osumljeni prekrškov v zvezi z ilegalnim zborovanjem, posedovanjem orožja in napadov na policiste. Koliko je bilo poškodovanih protestnikov, ni znano.

Zaradi protestov, ki že dvanajst tednov variirajo v intenzivnosti, od mirnih demonstracij do hudih spopadov z oblastmi, pa trpi tudi hongkonška ekonomija. Hoteli in restavracije naj bi bili zaradi tega na pol prazni, medtem ko so uvrstitev delnic spletnega trgovskega velikana Alibabe na hongkonško borzo, ki je bila konec avgusta, preložili za nedoločen čas.

Komunistične lojaliste je po pisanju Guardiana ravno tako zmotilo, da so hongkonški protestniki poteptali rdečo komunistično zastavo s petimi zvezdami Ljudske republike Kitajske, ki v mestu vedno bolj postaja simbol zatiranja. Na protestih prejšnjo nedeljo, 18. avgusta, pa naj bi se po trditvah organizatorjev zbralo med 1,4 in 1,7 milijona ljudi. Po trditvah BBC pa hongkonške oblasti vztrajajo, da jih je bilo “zgolj” 128 tisoč.

Ivan Šokić