fbpx

Vodjo protestov proti PCT-potrdilu so za eno leto izgnali iz Rima

Foto: Youtube

Vodja nedavnih protestov proti covidnemu potrdilu v Trstu eno leto ne bo smel v italijansko prestolnico. V Rimu je namreč v torek postavil stojnico, na kateri je protestiral, zbralo pa se je še več sto njegovih somišljenikov, poroča STA. Pisali smo že, da so v Trstu začeli beležiti porast števila okužb s koronavirusom. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko k temu pripomogle tudi demonstracije proti ukrepom za zajezitev širjenja virusa. So k porastu okužb pripomogli tudi naši protestniki? Včeraj so v Sloveniji namreč potrdili 3456 okužb, kar je največ doslej.

Stefana Puzzerja so rimske oblasti izgnale iz Rima. Vodja protestov je, potem ko so v Trstu zaradi porasta okužb s covidom prepovedali proteste, v torek na osrednjem rimskem trgu Piazza del Popolo postavil stojnico, na kateri je zahteval odpravo covidnega potrdila – to potrdilo je obvezno od sredine oktobra za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. V Italiji s tem potrdilom dokazujejo, ali so cepljeni, ali so covid preboleli, ali pa imajo negativen test – gre torej za PCT. Vodja tržaških pristaniških delavcev, ki je bil pobudnik protestov proti covidnemu potrdilu, je zatrjeval, da bo na rimskem trgu vztrajal, dokler ne bo dobil odgovora italijanske vlade na zahtevo po odpravi covidnega potrdila za vse zaposlene.

Na trgu Piazza del Popolo se je v torek ob njegovi stojnici zbralo še več sto drugih nasprotnikov potrdila. Zaradi neprijavljenega protestnega shoda so Puzzerja odvedli na rimsko kvesturo, tam pa so zanj odredili enoletno prepoved zadrževanja v Rimu. To je tudi sam sporočil na družbenih omrežjih, menda pa naj bi dobil tudi globo. Po več protestih proti omejitvenim ukrepom v zadnjih tednih so tržaške oblasti v ponedeljek do konca leta prepovedale zborovanja na osrednjem Trgu enotnosti Italije in bližnjih ulicah. Organizatorjem dogodkov, na katerih ne bodo upoštevali minimalne razdalje in nošenja zaščitnih mask, grozijo visoke denarne kazni. Očitno so v Italiji bolj strogi, v Ljubljani so protestniki precej bolj dobrodošli, ne glede na skokovit porast okužb v zadnjem času.

https://twitter.com/25O319/status/1455522302532202498?s=20

Sara Bertoncelj