Vojna v Ukrajini: že več kot 100.000 mrtvih na obeh straneh

Foto: epa

Po raziskavi ruskih opozicijskih portalov Meduza in Mediazona naj bi v konfliktu z Ukrajino do danes umrlo približno 47.000 ruskih vojakov. Resnično število žrtev pa je verjetno veliko večje; vključno s tako hudo ranjenimi, da se niso mogli vrniti na fronto, bi lahko znašalo celo 125.000.

Število ruskih žrtev tega, kar je predsednik Vladimir Putin označil za “posebno vojaško operacijo”, je skrivnost po vsej državi. Zadnjič, ko so vladni uradniki razpravljali o številu smrtnih žrtev, so govorili o “6000 junakih”, ki so bili priznani septembra 2022. Od takrat je vladala popolna tišina. Meduza pa je uporabila statistične metode, ki temeljijo na omejeni, a neklasificirani bazi podatkov, ki beleži število zapuščinskih postopkov po Rusiji.

Podatki niso popolni

Avtorji priznavajo, da metoda ni popolna, saj ni nujno, da vsem smrtim sledi zapuščina, podatki so lahko izkrivljeni zaradi naraščajoče stopnje samomorov in kriminala. Prav tako podatki ne vključujejo vojakov, pogrešanih ali ujetih, ali borcev iz odcepljenih regij Donecka in Luganska, ki so prav tako morali utrpeti več deset tisoč žrtev.

Kot pišejo, njihovo metodologijo dodatno podpira dejstvo, da je za razliko od epidemije koronavirusa porast jasno prepoznaven pri moških v naborniški dobi. In nekatere “konice” je mogoče jasno povezati z bojnimi dogodki. Kot dokaz navajajo povprečno 11 novih zapuščinskih zadev na teden za ženske in 32,8 za moške pred začetkom invazije na Ukrajino; po začetku vojne se je število umrlih moških povečalo za štirikrat.

Podatki o ukrajinskem številu smrtnih žrtev so prav tako tajni
Tudi ukrajinska vlada ne daje uradnih podatkov. V Ukrajini veljajo vojne žrtve za strogo državno skrivnost, uradni podatki pa so redko javno objavljeni. Vsakdo, ki kakor koli prekrši pravilo, tudi z objavo ali komentarjem na družbenem omrežju, se lahko sooči z zaporno kaznijo.

“Vse je zabeleženo, vsak človek je pomemben in imamo vse številke,” je pred tem vztrajal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Maja je “pricurljalo” sporočilo EU, ki je poročalo, da je bilo samo v tem mesecu ubitih 13.000 ukrajinskih vojakov in dodatnih 35.000 ranjenih. V memorandumu je tudi navedeno, da ameriške ocene ocenjujejo število mrtvih na 175.000, število “nevtraliziranih” pa med 124.000 in 131.000 – slednje poleg mrtvih vključuje tudi ranjene ali pogrešane. Številke so temeljile na uradnih ukrajinskih podatkih, novicah in informacijah obveščevalnih služb.

Čeprav je splošno znano dejstvo, da so ruske žrtve večje od tistih v Ukrajini, je desetkratna razlika težko verjetna. Nekaj je gotovo in s tem se strokovnjaki strinjajo: izgube na obeh straneh so grozljive in nedvomno presegajo 100.000.

Andrej Žitnik