fbpx

Volkovi prvič po 2. svetovni vojni opaženi blizu Zagreba!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Volk je na Hrvaškem zaščitena vrsta, kazen za odstrel pa znaša okoli 5.300 evrov in odvzem orožja. A zdaj lokalni prebivalci poročajo, da so se volkovi namnožili, ogrožajo njihovo živino, prvič po 2. svetovni vojni pa so bili opaženi tudi 30 kilometrov stran od Zagreba. Trend porasta volčje populacije se tako širi po vseh državah Evrope.

Zadnjega volka, ki se je Zagrebu približal na manj kot 30 kilometrov so po poročanju Večernjega ustrelili konec 50. let prejšnjega stoletja.

V ponedeljek, 11. novembra 2019, pa je v trku avtomobila na cesti pri izvozu za Lekenik poginil mlad volk težak približno 45 kilogramov.

Lovci prepričani, da gre za volka
Čeprav zaenkrat še ni uradne potrditve z ministrstva za kmetijstvo, so v lokalni lovski družini “Šljuka” Lekenik prepričani, da je mrtva žival bil volk.

Razmesarjena ovca

Še ena žrtev zgrešene vladne politike. (Vir: Občina Gorenja vas-Poljane)

“Po mojem mnenju in drugih, ki so videli kadaver, je to 99,9-odstotno volk, ki tu ni bil viden vse od 2. svetovne vojne,” je povedal Dinko Sever iz omenjene lovske družine.

Po nekaterih informacijah naj bi do prometne nesreče prišlo v zgodnjih jutranjih urah, ko je volčji trop prečkal cesto. Čeprav se je zver razširila po Hrvaški, pa jih tako blizu Zagreba vseeno niso pričakovali.

Vse več napadov na živino
Po ocenah lovcev je samo v Sisačko-moslovački županiji okoli 60 volkov. Napadi na živino pa so pogosti. Nedavno so volkovi napadli kravo in tele na področju Sunje.

Žrebe po gostiji volkov v Stari vasi na Blokah. (Foto: Fb)

Po uradnih podatkih ministrstva za kmetijstvo iz 2017 je bilo na Hrvaškem zabeleženo 1360 napadov volka na domačo živino, pri tem je bilo usmrčenih kar 2346 glav živine.

Ivan Šokić