Volkovi prvič po 2. svetovni vojni opaženi blizu Zagreba!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Volk je na Hrvaškem zaščitena vrsta, kazen za odstrel pa znaša okoli 5.300 evrov in odvzem orožja. A zdaj lokalni prebivalci poročajo, da so se volkovi namnožili, ogrožajo njihovo živino, prvič po 2. svetovni vojni pa so bili opaženi tudi 30 kilometrov stran od Zagreba. Trend porasta volčje populacije se tako širi po vseh državah Evrope.

Zadnjega volka, ki se je Zagrebu približal na manj kot 30 kilometrov so po poročanju Večernjega ustrelili konec 50. let prejšnjega stoletja.

V ponedeljek, 11. novembra 2019, pa je v trku avtomobila na cesti pri izvozu za Lekenik poginil mlad volk težak približno 45 kilogramov.

Lovci prepričani, da gre za volka
Čeprav zaenkrat še ni uradne potrditve z ministrstva za kmetijstvo, so v lokalni lovski družini “Šljuka” Lekenik prepričani, da je mrtva žival bil volk.

Razmesarjena ovca

Še ena žrtev zgrešene vladne politike. (Vir: Občina Gorenja vas-Poljane)

“Po mojem mnenju in drugih, ki so videli kadaver, je to 99,9-odstotno volk, ki tu ni bil viden vse od 2. svetovne vojne,” je povedal Dinko Sever iz omenjene lovske družine.

Po nekaterih informacijah naj bi do prometne nesreče prišlo v zgodnjih jutranjih urah, ko je volčji trop prečkal cesto. Čeprav se je zver razširila po Hrvaški, pa jih tako blizu Zagreba vseeno niso pričakovali.

Vse več napadov na živino
Po ocenah lovcev je samo v Sisačko-moslovački županiji okoli 60 volkov. Napadi na živino pa so pogosti. Nedavno so volkovi napadli kravo in tele na področju Sunje.

Žrebe po gostiji volkov v Stari vasi na Blokah. (Foto: Fb)

Po uradnih podatkih ministrstva za kmetijstvo iz 2017 je bilo na Hrvaškem zabeleženo 1360 napadov volka na domačo živino, pri tem je bilo usmrčenih kar 2346 glav živine.

Ivan Šokić

 • šmentanamuha

  Ma ne, koga spet farbate? Ista zgodba kot v Sloveniji se sedaj seli na Hrvaško. Kako prozorno, kot razlogi vojnih dobičkarjev pod vodstvom ZDA, Francije in Anglije za pričetke (preventivnih) vojn na Bližnjem vzhodu. Odvratno. V ozadju mora biti še nekaj drugega.

  • cosmosjasnovidec

   Tudi meni je vse sumljivo glede takih zadev.
   Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec………………………………………….ostalo je pa znano.

 • cosmosjasnovidec

  Volk je zaščitena in lepa žival.
  Vsi kateri bi pa radi Volke kar enostavno pobili so seveda skregani z realnostjo ter pametjo.
  V kolikor je res,da Volk tu in tam ubije kako domačo žival (kar je seveda logično saj mora jesti) in bi nekdo rad to preprečil potemtakem mora ubiti vse Volke do zadnjega torej Volke popolnoma iztrebiti.
  Dokler bo ostal en sam bo iskal hrano tam kje jo bo našel torej tudi v naseljih,če je potrebno.Za vse to so pa predvsem krivi lovci kateri pobijajo divjačino za lastno zabavo ter hoby in tako divjim živalim krajšajo prehranjevanje.
  Torej kateri bedak ve kateri Volk bo šel napadel kako domačo žival in kateri ne in katerega se torej mora odstraniti?Te propagande so zelo zelo čudne in je tukaj v vprašanju ter namenu nekaj povsem drugega za kar se še ne ve a najbolj verjetno si nekdo prizadeva za volčja krzna katera bi si nabasal in z njimi mastno zaslužil.
  Torej se naj jebe vsak bedak kateri smatra,da se Volke lahko kar tako pobije in iztrebi kajti to se ne bo zgodilo in,če se morebiti bo bodo vse države sveta zaščitnice narave ter živali Slovenijo poteptale v nulo.
  Vsak si naj uredi ustrezno varovanje ter nese v naravo kakšno hrano namenjeno divjim živalim in se bodo na ta način odvrnile stran od iskanja v naseljih.
  Druga možnost je pa,da se zaradi skopušnosti preseli na drugo mesto tam kjer divjih živali ni saj jim je dejansko on odžrl njihov prostor prebivanja z tem,da jih je z njega stiral kar se mu pa sedaj maščuje.
  Tudi jaz se ne bi strinjal,če bi me nekdo preganjal z moje zemlje.
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec………………………………………….ostalo je pa znano.

  • Rožle

   Bravo !!!

  • Ivan Ivanovič

   Tud ti se ne bi strinjal, da bi te kdo pregnal s tvoje zemlje? V čem je potem problem? Kmetje se borijo za svojo zemljo in svoje preživetje. V Bruslju in Ljubljani pa prebivajo birokrati, ki nikoli v življenju niso bili odvisni od dela svoji rok. Od pipkanja po računalniku še nihče ni bil sit. Samo birokrature brez stika z realnostjo lahko razmišljajo tako kot ti.

 • tonite falco

  Vsepovsod problemi z mnogo pre številčno populacijo volka !!! Pomaga samo odstrel na znosno število !!!

  • šmentanamuha

   Kaj bomo naredili s preštevilčno populacijo človeka? Odstrel na znosno število ali morda zastrupitve (no, to že delajo) ali kaj drugega, morda končna rešitev?

 • Ivan Ivanovič

  30 km od Zagreba? Kaj bi to. 10 km iz Ljubljane je zveri, kar jih češ: medvedi, volkovi, šakali…

  • pajot

   Največ zveri je pravzaprav v Ljubljani. Zaščitenih do fundamenta.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!