fbpx

WHO po prihodu v Wuhan nadaljuje s kitajsko propagando: “Pacienta 0 morda nikoli ne najdemo …”

Maria van Kerkhove, Tehnična vodja nujnega zdravstvenega programa WHO (foto: EPA)

Kdo je bila prva oseba okužena z novim koronavirusom, morda ne bomo nikdar izvedeli, so prepričani pri Svetovni zdravstveni organizaciji ter obenem pozvali države, da povečajo medsebojno sodelovanje v prizadevanjih za zaustavitev globalne pandemije. Pomembna je tudi medsebojna delitev informacij, da bi skupno težavo lahko obvladali. 

Tehnična vodja skupine za covid-19 Svetovne zdravstvene organizacije  Maria Van Kerkhove, je prepričana, da morda ne bomo nikdar izvedeli, kdo je bil na svetu prvi okužen z novim koronavirusom. Svoje mnenje je podala na nedavni tiskovni konferenci, in sicer ob sklicevanju na misijo organizacije za ugotavljanje dejstev, ki je odpotovala v Wuhan, in ki ga mnogi vidijo kot začetno točko epidemije, poroča RT.

Čeprav je Kitajska v začetni fazi s pomočjo dvomesečne karantene v Wuhanu uspela učinkovito zajeziti širjenje novega koronavirusa, pa se v zadnjem času opaža ponovno bliskovito povečevanje števila okužb, vendar so uradne številke še vedno bistveno nižje od tistih v Evropi in obeh Amerikah. Naraščanje števila primerov okužb po svetu, naj bi sicer povzročali novi sevi oziroma mutacije koronavirusa, ki so po navedbah mnogo bolj nalezljivi. Vse to pa zahteva odločne in hitre poteze na področju raziskav, sodelovanje med različnimi raziskovalnimi skupinami in dobro izmenjavo informacij, še navajajo pri že omenjeni svetovni organizaciji.

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Foto: epa)

Dogaja se boj med virusom, ki mutira, da bi se lažje prenašal in preživel ter človeštvom, ki se mora virusu zoperstaviti ter ustaviti njegovo širjenje. Generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je ob tem dejal, da virus še vedno pustoši po svetu zaradi neuspeha prekinitve verige njegovega prenosa na ravni skupnosti ali v samih gospodinjstvih. A dejstvo je, da bolj kot se virus zatira, manj možnosti ima za mutiranje. 

Novi koronavirus bi bil lahko kitajsko biološko orožje 

Kot navajajo različni viri se je New York z lanskim letom pričel spreminjati v mesto duhov, medtem ko naj bi kitajski Wuhan po drugi strani ostal živahen in poln ljudi na ulicah. Tudi vzporednice med praznovanjem novega leta v New Yorku in Wuhanu na Kitajskem, so na družbenih omrežjih sprožile burno razpravo. Številni so mnenja, da je novi koronavirus kitajsko biološko orožje, ki je uničilo ZDA brez ene same krogle.

Domen Mezeg