Wikipedija bi brisala članek o komunističnih množičnih pobojih zaradi trditev o “pristranskosti”

Levičarji želijo izbris članka na Wikipediji, ki kaže morilsko naravo komunizma (foto: EPA)

Vnos na angleški Wikipediji o množičnih pobojih, ki so jih zakrivili komunistični režimi, je tik pred izbrisom, ker skrajni levičarji, ki slavijo komunizem, menijo, da je članek “pristranski”.

Stran na Wikipediji, kjer je opisano, kako je na desetine milijonov ljudi pomoril enopartijski komunistični režim v Sovjetski zvezi, Kitajski, Kambodži in drugod po svetu, se je znašla v težavah, ko so jo levičarji na Wikipediji razglasili za “pristransko”.

Stran, kjer je podroben seznam števila mrtvih, za katere so odgovorni Stalin, Mao Zedong, Pol Pot in Kim Jong-Il naj bi po mnenju Wikipedijinih adimnistratorjev bil napisan s pristranskega “protikomunističnega” gledišča. Na Wikipediji imajo težave, ker v članku za morijo, ki so jo zakrivili komunisti, krivijo komunistično ideologijo. Kdorkoli je spisal omenjeni članek na Wikipediji, je po mnenju skrajnih levičarjev pozabil dopisati, da v vseh naštetih primerih, kjer so komunisti vršili zverinska dejanja, niso “pravi komunizem”.

Komunizem odgovoren za več kot 100 milijonov smrti po svetu

Na vrhu “spornega” članka na Wikipediji piše, da je trenutno pod vprašajem nevtralnost samega članka in da “je članek v skladu z Wikipedijino politiko o brisanju pred izbrisom”. Po poročanju Telegrapha so med naštetimi komunističnimi zločini našteta Stalinova lakota v Ukrajini, pobijanje kulakov in zapiranje milijonov ljudi, krivih miselnega zločina, v delovna taborišča, imenovana gulagi. Na seznamu je najti tudi Maovo politiko velikega koraka naprej, ki je povzročila lakoto, v kateri je umrlo najmanj 20 milijonov ljudi. Našteta so tudi grozodejstva, ki so jih komunisti zagrešili v Kambodži, Kubi, Jugoslaviji, Romuniji, Vzhodni Nemčiji in drugod, kjer so imeli priliko priti do vzvodov oblasti. V skladu s pravili Wikipedije je vsaka trditev primerno dokumentirana in citirana.

Sovjetski komunistični diktator Josif Stalin (Foto: Wikipedia)

A to ni dovolj za administratorje na Wikipediji. Bolje rečeno, to je preveč za skrajne levičarje, ki imajo pod nadzorom, kaj je lahko in česa ne sme biti na “svetovni enciklopediji”. Po mnenju enega takega primerka je sporen “pogled, da je ideologija komunizma nekako inherentno nasilna,” drugi zagovornik komunizma med administratorji je mnenja, da se ne bi smeli zatekati k “poenostavljenim predpozicijam, da je za dogodke odgovorna specifična ideologija.”

Očitno administratorji na Wikipediji vztrajajo, da če nekaj hodi kot raca, je videti kot raca, se oglaša kot raca, še ni nujno, da je raca.Po njihovem mnenju bi lahko bil tudi konj. Na tak način namreč želijo oprati komunizem kakršne koli krivde za zločine, ki so bili storjeni v imenu sprevržene ideologije zla. Če to ne gre, potem pa enostavno izbris in pretvarjanje, da se to ni nikoli zgodilo, kajti v javnosti je splošno sprejeto mnenje, da če je nekaj na Wikipediji, potem se je zgodilo.

V spornem članku zgolj dokumentirana gola dejstva

Po mnenju profesorja zgodovine s Cambridgea Roberta Tombsa je takšno početje Wikipedijinih administratorjev moralno neopravičljivo. “To je moralno neopravičljivo, najmanj tako slabo kot zanikanje holokavsta, saj je ‘povezava med ideologijo in poboji’ tista ključna stvar, ki je pomembna.” Tombs je povedal, da si je vzel čas in prebral omenjeno stran na Wikipediji. “Napisano je previdno in uravnoteženo. Zato so lahko poskusi, da bi jo umaknili, samo ideološko motivirani – z namenom opravičevanja komunizma.”

Komunistični diktator Josip Broz Tito (Foto: STA)

Pri tem je Tombs opozoril, da se že tako manipulira z zgodovino in olepšuje komunizem. Otroci v Britaniji, podobno pa je tudi v slovenskem šolskem sistemu, bodo veliko več slišali o tretjem rajhu kot o grozotah, ki so se dogajale v Sovjetski zvezi. Povojni poboji na Slovenskem so še vedno tabu tema, o povojnem dogajanju v Jugoslaviji je več poudarka danega gibanju neuvrščenih kot preganjanju drugačemislečih in genocidu, ki so ga zagrešili komunisti.

“Komunistični režimi po svetu – v Sovjetski zvezi, Ljudski Republiki Kitajski, Kambodži, Severni Koreji in drugod – so pomorili več kot sto milijonov ljudi,” je opomnil direktor mislišča Foundation for Defense of Democracies Clifford May. “Tisti, ki skušajo izbrisati to dolgo in grozljivo zgodovino zločina, bi morali biti obravnavani kot sostorilci po storjenem dejanju, ki ustvarjajo pot za več tiranije v prihodnosti.”

Sporni članek, ki mu na Wikipediji grozi izbris, lahko še v celoti najdete na alternativni Wikipediji, imenovani Infogalactic TUKAJ. Arhivirano povezavo do članka na Wikipediji najdete TUKAJ.

Ivan Šokić