Zagovorniki kulture smrti uspeli do smrti izstradati Vincenta Lamberta

Do smrti izstradani Vincent Lambert. (Foto: Twitter)

Francoz Vincent Lambert, ki je bil zaradi prometne nesreče od leta 2008 v vegetativnem stanju in so ga po odločitvi francoskega prizivnega sodišča zdravniki drugega julija prenehali umetno hraniti, je danes umrl, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Od nesreče je bil Vincent Lambert tetraplegik z nizko stopnjo zavesti. Po mnenju zdravnikov so bile njegove poškodbe možganov nepovratne. Živega so ga ohranjali s pomočjo cevke, preko katere so ga umetno hranili. Lahko je dihal brez pomoči, občasno pa je tudi odprl oči, poroča BBC.

Lambertova soproga in nečak sta leta 2013 podprla odločitev njegovih zdravnikov, da ga odklopijo z aparatov, medtem ko so njegovi katoliški starši in drugi sorodniki temu nasprotovali. Starši so se obrnili na francoska sodišča in Evropsko sodišče za človekove pravice, da bi preprečili prekinitev umetnega hranjenja, vendar so vse tožbe izgubili, poroča STA.

Kultura smrti: Če si v stanju zmanjšane prištevnosti, nimaš pravice živeti
Kot smo že poročali, je tovrstno izstradanje do smrti v nasprotju s krščanskim naukom. Vsak bolnik namreč potrebuje pomoč in nego, kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Naravna smrt se zgodi takrat, ko organizem ni več zmožen sprejeti hrane in pijače ali druge vrste umetne hrane in tekočine. Samo takrat, ko telo več ne zmore zaužiti ničesar, se umetni dotoki odstranijo. Za Vincenta Lamberta pa vemo, da ni imel težav s sprejemanjem hrane. Njegovo stanje je bilo do zadnjega stabilno, telo hrane ni zavračalo, vendar je živel v stanju zmanjšane zavesti, kar je za podpornike kulture smrti dovolj utemeljen razlog, da človek nima več pravice živeti.

Podporniki pravice do življenja Vincenta Lamberta. (Foto: epa)

Peter Truden

 • Andrej

  Nikoli ne bi bil rad niti v njegovi koži niti v koži sorodnikov. Težke odločitve, za katere ni prav, da se javno sodijo. Nikoli ne vemo vsega in nikoli ne vemo, če smo se v takih primerih prav odločili, kakorkoli smo se.

 • soc

  Evtanazija je nov velik korak k Orwellovi družbi. Sledila bosta kaj kmalu obvezno uničenje zarodka, ki kaže znake možne prirojene napake, od invalidnosti do prizadetih možganov, pa nato obvezna sterilizacija posameznikov, ki prenašajo dedne bolezni. Sodobne tehnologije bodo v ta namen uporabne (“nezmotljive”)v kakih desetih letih. In končno, čez nekaj desetletij, jemanje malih otrok staršem, da jih bo pravilno vzgojila “družba”. Za voljne sluge izbrancem tipa Soros, Kučan.

 • Skrajno Desni

  Če si v stanju zmanjšane prištevnosti, nimaš pravice živeti, kako to da potem naši rdeči levičarji še kar živijo.

  • Andrej

   Ravno toliko prištevnosti še imajo, da vsakič prepričajo butaste Slovence, naj jih izvolijo. Pa jih. Potem pa po starem: adijo pamet.

   • baubau

    idealist

   • stane

    Marsikoga!!!

 • Olga101

  Danes trkajo levičarski morilci na njegova vrata, jutri bodo trkali na naša!

  • Andrej

   Ja, tukaj vidim jedro problema. Posamezne primere strpat v serijski zakon, ki bo veljal za vse. Njim se ni za bat, ker niti ustave ne spoštujejo in se bodo zakona o evtanaziji z lahkoto izognili. Midva, ki nekaj kritizirava, bova pa kmalu na udaru.

   • stane

    Prisel bo cas,ko se ne bodo izognili striku ali maceti.

  • wert

   Ariel Šaron je ostal v umetni komi do smrti – še osem let po kapi .

 • Morala

  A potem tudi vsi kriminalci, teroristi, itd., ki so kaj storili v stanju zmanjšane prištevnosti, nimajo pravice živeti?! Kar hitro bi se praznili zapori…

  • Steiermark

   Predvsem – ne tudi. Predvsem pa teroristi in kriminalci, ki izvajajo takšne zločine, pa naj bo v stanju zmanjšane prištevnosti (oni še nikoli niso bili prištevni – prisebni) ali “pri polni zavesti”!

 • baubau

  če sklepam po včerajšnji odločitvi v parlamentu… je nemara večina tistih,ki tam vegetirajo prav tako v stanju zmanjšane prištevnosti. Jih bomo že nehali hraniti,ali ne?

 • joza joza13

  Ta tema ni tako enoznačna, da bi lahko o njej z lahkoto na forumu razpravljali.
  Sam bi na njegovem mestu verjetno želel zaključiti obisk na Zemlji, nepovratna zmanjšana prištevnost je pa točka, kjer se vse lomi…

 • Laž ima kratke noge

  Vi desni bi verjetno tega siromaka mučili še 20 ali več let na aparatih. Bravo!

 • Balkica

  Ubogi revež, rešil se je muk zemeljskega življenja. Dvomim, da mu je bilo lepo in je bil srečen v takem stanju. Lahko pa tako umetno hranjenje traja v nedogled. Če ne bi bilo medicine in vseh pripomočkov, bi že zdavnaj umrl.
  Naj počiva v miru. Težko je biti pameten v taki situaciji.

  Kdo ve, kaj si je sam želel?

  • Steiermark

   Preden boš lahko trdila, li je bil “srečen” ali ne, v “takem stanju” , moraš sama kaj takega sprobati! Vsekakor, to je umor!

   • Balkica

    Verjemi, ne jaz in ne ti si ne želiva takega stanja izkusiti. Je pa to izredno težka situacija.
    Biti ali ne biti – to je tu vprašanje!

    • Steiermark

     Takšni “razmišljajoči”, kot si ti, ste prava mana za drhalsko družbo, ki pripravlja narod oz. ljudi, ki smo odvisni ond njihove zločinske volje in potrebe po vedno večjem zasužnevanju, izkoriščaju in lastnem bogatenju, na raču tistih, ki so vse to pripravili – ustvarili in po njjihovem, nimajo več pravice do življenja, ker so “socialno” breeme. Isto bo začelo veljati za upokojence, ki so samo breme, ne glede na to, kaj in koliko so prispevali za družbo, za kronično bolane, za duševno prizadete itd…. Skratka, odstranili bodo vsakogar, ki jim bo stal na poti pred njihovo lakomnostjo! Sicer se je pa resno za zamisliti, kaj počnejo z nami tile “učenci Hitlerja”, ko so ga učenci prekosili v svoji zločinskosti!

     • Balkica

      Kaj se zdaj spravljaš name, še nikogar nisem umorila in ga tudi ne mislim. Samo svoje mnenje napišem, to pa ni prepovedano, mar ne?

     • Steiermark

      Nič se nisem spravila na tebe, samo hotela sem ti razložiti komu koristi takšen način sprejemanja teh “humanitarnih usmrtitev” oz. kaj ima za posledico odobravanje nasilnih prekinitev življenj. Kot smo priča vsakodnevno, nam ga regulira soroševa in drugačna svojat, vse pa je namen, da bi človeka iztrebili oz. ga pustili “živeti” samo tistega, ki je njim koristen.

  • Steiermark

   Da ga kddo umori (zdravniki), z izstradanjem, pravgotovo ne!

 • Steiermark

  Z isto prakso bodo kmalu, tudi uradno začeli, pri nas, sicer ne vem, zakaj se tako borijo za evtanazijo, po kateri bodo odstranjevali vse “družbeno nekoristne”, bolnike, upokojence itd.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!