fbpx

Zagovorniki kulture smrti uspeli do smrti izstradati Vincenta Lamberta

Do smrti izstradani Vincent Lambert. (Foto: Twitter)

Francoz Vincent Lambert, ki je bil zaradi prometne nesreče od leta 2008 v vegetativnem stanju in so ga po odločitvi francoskega prizivnega sodišča zdravniki drugega julija prenehali umetno hraniti, je danes umrl, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Od nesreče je bil Vincent Lambert tetraplegik z nizko stopnjo zavesti. Po mnenju zdravnikov so bile njegove poškodbe možganov nepovratne. Živega so ga ohranjali s pomočjo cevke, preko katere so ga umetno hranili. Lahko je dihal brez pomoči, občasno pa je tudi odprl oči, poroča BBC.

Lambertova soproga in nečak sta leta 2013 podprla odločitev njegovih zdravnikov, da ga odklopijo z aparatov, medtem ko so njegovi katoliški starši in drugi sorodniki temu nasprotovali. Starši so se obrnili na francoska sodišča in Evropsko sodišče za človekove pravice, da bi preprečili prekinitev umetnega hranjenja, vendar so vse tožbe izgubili, poroča STA.

Kultura smrti: Če si v stanju zmanjšane prištevnosti, nimaš pravice živeti
Kot smo že poročali, je tovrstno izstradanje do smrti v nasprotju s krščanskim naukom. Vsak bolnik namreč potrebuje pomoč in nego, kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Naravna smrt se zgodi takrat, ko organizem ni več zmožen sprejeti hrane in pijače ali druge vrste umetne hrane in tekočine. Samo takrat, ko telo več ne zmore zaužiti ničesar, se umetni dotoki odstranijo. Za Vincenta Lamberta pa vemo, da ni imel težav s sprejemanjem hrane. Njegovo stanje je bilo do zadnjega stabilno, telo hrane ni zavračalo, vendar je živel v stanju zmanjšane zavesti, kar je za podpornike kulture smrti dovolj utemeljen razlog, da človek nima več pravice živeti.

Podporniki pravice do življenja Vincenta Lamberta. (Foto: epa)

Peter Truden