fbpx

Zakaj Instagram tolerira spodbujanje nasilja do belcev, obratno pa ne?

Primerjava slik (Vir: Instagram)

Russia Today je pred časom pisal o tem, da Instagram ne želi odstraniti rasistične slike (dveh črnk, ki v rokah držita odrobljeni glavi belke in belca) iz profila uporabnika, ki se predstavlja kot nekakšna spletna galerija “črnske umetnosti”, češ, da z njihovo sliko ni nič narobe, da izraža različnost izražanja. Še isti dan smo pričeli z družbenim eksperimentom: na Instagramu smo objavili obdelano sliko Red Sonje, ki je v rokah držala odsekano glavo črnke. Epilog? Po nekaj dneh obvestilo Instagrama, da bodo sliko odstranili, ker da krši njihova pravila.

Na Instagramu smo pred časom naredili družbeni eksperiment z idejo, da testiramo, ali ima Instagram dvojna merila do črnskega in belskega rasizma, pri čemer smo se nanašali na članek Russia Today, v katerem so pisali o tem, da Instagram tolerira črnski rasizem v umetnosti z utemeljitvijo, da gre za “različnost izražanja”.

Kot analogon izvornemu jabolku spora, dvema črnkama z odsekanima glavama belke in belca v rokah, smo objavili sliko Red Sonje, filmske heroine bele polti, ki je v rokah držala glavo črnke.

Jabolko spora (Vir: Instagram)

Po nekaj dneh smo prejeli obvestilo Instagrama, da kršimo njihova pravila in da so sliko izbrisali.

Instagramovo sporočilo (Vir: Instagram)

Instagram končno izbrisal tudi rasistično sliko z belskimi glavami
Ko smo prejeli to sporočilo, smo seveda nemudoma šli pregledati Instagram profil supportblackart, na katerem sta se pojavili prej omenjeni črnki z glavama belcev, ki ju Instagram ni želel izbrisati. Razlog je bil dokazati očitna dvojna merila. Pri pregledovanju profila smo ugotovili, da so končno umaknili tudi izvorno jabolko spora, čeprav nikjer nismo zasledili, da bi kdo o tem pisal ali da bi Instagram o tem podal kakšno izjavo.

Kako si to razlagati? Smo se, skupaj z Russia Today, motili o Instagramovi pristranosti? Naše mnenje je, da ne, saj je najpomembnejša prva reakcija na zahteve po brisanju, prva reakcija pa je bila, da ne gre za rasizem, ampak za “umetniško izražanje”. Na našo sliko, ki je bila objavljena na po številu sledilcev obskurnem profilu, so reagirali samoiniciativno in ažurno, kakor bi šlo za spodbujanje sovraštva in nasilja.

Nasilje ostaja na profilu “suportblackart”
Ko smo pregledali profil “spletne galerije črnske umetnosti”, ki ga omenjamo zgoraj, kar nam ni vzelo veliko časa, smo kmalu opazili tudi, da se na profilu slike, ki prikazujejo nasilje črncev nad belci, še vedno da najti. Pregledali so torej obskuren profil, profila, ki ima skoraj 300 tisoč sledilcev, pa ne – ali pa so naslednjo sliko ignorirali:

Naslednja sporna slika (Vir: Instagram)

Rasna kritična teorija?
Seveda poznamo teorijo, ki jo zagovarjajo nekateri skrajno levi akademiki in mediji, da je rasizem mogoč samo iz pozicije moči, ki jo nekateri imenujejo rasna kritična teorija (po kritični teoriji frankfurtske šole, ki ji nekateri pravijo neomarksizem ali kulturni marksizem), po kateri črnec lahko objavlja sovražno umetnost, belec pa ne in po kateri bi naš eksperiment bil nesmiseln. Toda bodite pozorni, da Instagram svojega začetnega vztrajanja, da ne bo brisal rasistične slike, ni utemeljeval z rasno kritično teorijo, ampak s sklicevanjem na teorijo o nujnosti posebnega statusa, privilegijev umetnosti.

Aleš Ernecl