fbpx

Policija dogodek javnosti prikrila: Migrant posilil 72-letno upokojenko, a iz države ne bo izgnan

Foto: iStock

Mladoletni prosilec za azil iz Afganistana, ki je jeseni brutalno posilil 72-letno upokojenko, je bil pred kratkim na avstrijskem sodišču spoznan za krivega. Sodišče mu je prisodilo 20 mesecev zaporne kazni, a iz Avstrije ne bo izgnan. Avstrijska policija je ob tem vendarle priznala, da javnosti o grozljivem dejanju ni obvestila zaradi “občutljive narave zločina”.

Podrobnosti o primeru so razkrili komaj ta teden, ko se je sedaj 18-letnik iz Afganistana pojavil na sodišču. Sodišče mu je prisodilo 20 mesecev zaporne kazni, a ga po prestani kazni ne bodo izgnali, saj je le-ta krajša od treh let, kar je po avstrijskih zakonih premalo za izgon, poroča avstrijski spletni portal The Local.

Traiskirchen, največji nastanitveni center v Avstriji. Foto: epa

Traiskirchen, največji nastanitveni center v Avstriji. Foto: epa

Porinil jo je na tla, pokril usta in odtrgal obleko
Upokojenka, katere hči Sylvia je pomagala pri delu z migranti, se je s psom sprehajala ob kanalu v Traiskirchnu, kjer se nahaja največji begunski center v Avstriji. Migrant jo je napadel lansko jesen, vendar je policija priznala, da javnosti takrat o tem zaradi “občutljive narave zločina” ni obvestila. 72-letna žrtev je dejala: “Bil je res vroč dan in odločila sem se, da svojega psa peljem na sprehod ob reki Schwechat. Videla sem plavati dva mlada moška.”

Povedala je, da je eden od mladeničev proti njej iztegnil roko in jo prosil, naj mu pomaga na breg, kar je tudi storila. “Nenadoma sem začutila udarec od zadaj.” Napadalec jo je zgrabil in porinil na tla, z eno roko ji je pokril usta, z drugo pa odtrgal obleko. Starkin prijatelj, 72-letni Hans Vesely, je dejal: “Pes, ki ga je imela s seboj, je bil star 13 let in svoje gospodarice žal ni mogel zaščititi pred napadom.”

Huje poškodovana ženska, ki tehta le 48 kilogramov in se ji ni uspelo ubraniti pred moškima, je prišla domov sama in za seboj zaklenila vrata. Kasneje jo je našel prijatelj, ki je opazil njene modrice od pretepanja. Priznala mu je, kaj se ji je zgodilo. “To ni več ista ženska. Ne upa si biti sama in zapustiti svojega doma, od incidenta naprej je zelo šibka,” je dejal Vesely.

Migrant se ne spomni, kaj se je dogajalo, njegov prijatelj pa ni videl ničesar
Napadalca so ujeli le zato, ker je po posilstvu storil še eno kaznivo dejanje in je moral oddati vzorec DNK. Ta se je ujemal s tistim, ki so ga našli na žrtvi, zato je bil aretiran. Najstnik je posilstvo sprva zanikal. Trdil je, da je bil pijan in da se zato ne spomni, kaj se je dogajalo. Njegov prijatelj, ki je bil tudi aretiran in je dogodku prisostvoval, je policiji povedal, da ni videl ničesar.

Najvišja zagrožena kazen 5 let, a njemu le 20 mesecev…
Ker je bil amigrant iz Afganistana v času napada star le 17 let, mu je sodilo sodišče za mladoletne, kjer je najvišja zagrožena kazen 5 let. Pred tem ni bil obsojen še za nobeno kaznivo dejanje, na koncu pa je v luči DNK-dokazov posilstvo priznal, zato so mu kazen zmanjšali na 20 mesecev. Zaradi skrajšane dolžine kazni mu ne grozi deportacija.

Uradniki ministrstva za notranje zadeve navajajo, da je bilo lani izgnanih 3.278 prosilcev za azil, a skoraj v vseh primerih zato, ker je bila njihova prošnja zavrnjena. Od izgnanih je bila le peščica tistih, ki so jih poslali nazaj zaradi kazenske obsodbe.

M. K., A. D.