Zanesljivi naravni viri le niso tako zanesljivi: Velika Britanija se je vrnila h kurjenju premoga

Foto: Facebook

Britanija je prvič po mesecu in pol začela kuriti premog za pridobivanje električne energije, saj so bile plinske elektrarne zaprte zaradi vzdrževanja, povpraševanje po klimatskih napravah se je močno povečalo, država pa se sooča z nižjimi hitrostmi vetra in z nepredvidljivimi naravnimi viri. Do oktobra prihodnje leto je Velika Britanija želela zapreti vse svoje elektrarne na premog, da bi do leta 2050 dosegla cilj ničelnih neto emisij iz energetskega sektorja, vendar je podnebni lobi “spregledal” pomanjkljivosti črpanja iz naravnih virov, ki pa niso zanesljivi.

Pretekli konec tedna so temperature v Veliki Britaniji prvič presegle mejo 30 stopinj. Meteorologi napovedujejo, da bo poletje po vsej Veliki Britaniji bolj vroče kot običajno, kar bo povečalo povpraševanje po električni energiji za napajanje klimatskih naprav, dejstvo pa je, da potrebe po električni energiji ne morejo zadovoljiti le naravni viri, kot so si to zamišljali podnebni aktivisti in njihovi zagovorniki. Ena od enot Uniperjeve elektrarne na premog Ratcliffe-on-Soar je v ponedeljek zjutraj prvič po več tednih začela proizvajati elektriko, druga elektrarna pa bo obratovala, če bo to potrebno.

Temperature v Združenem kraljestvu so pred kratkim poskočile do visokih 80 stopinj Celzija, kar je povečalo povpraševanje po hlajenju po vsej Britaniji in spodbudilo energetsko družbo National Grid, da zahteva ponovni zagon elektrarne na premog. Uniper, nemška energetska skupina, je 12. junija sporočila, da je National Grid pozval Uniperjevo elektrarno na premog Ratcliffe-on-Soar v Nottinghamshiru, da začne dobavljati električno energijo, saj je v obdobju temperatur, ki so višje od običajnih, potrebna dodatna energija.

Operater nacionalnega električnega omrežja (ESO) je v ponedeljek objavil obvestilo o trgu, v katerem poziva k dodatni moči, ki bo na voljo za pomoč pri uravnoteženju ponudbe in povpraševanja po električni energiji. Po poročilih so eno enoto v tovarni Ratcliffe ponovno zagnali zgodaj v ponedeljek, drugo enoto pa so vključili pozneje čez dan.

Foto: Ratcliffe-on-Soar

S tem se je končalo 46-dnevno obdobje brez premoga za britansko omrežje, kar je manj od skoraj 68-dnevnega rekorda, ki ga je postavil poleti 2020. To je bilo najdaljše posamezno obdobje od leta 1882, ko omrežje ni kurilo premoga za proizvodnjo električne energije.

Črpanje iz naravnih virov ne zadostuje potrebam
Za začetek je veliko plinskih elektrarn poleti izključenih zaradi vzdrževanja, saj je povpraševanje po električni energiji v poletnih mesecih običajno manjše. Drugič, vetrna energija je zaradi padca hitrosti vetra zagotavljala veliko manj električne energije kot običajno. V zadnjem tednu so britanske vetrne turbine proizvedle okoli 22,5 odstotka potreb po električni energiji v državi, vendar nekateri britanski mediji poročajo, da je bilo v ponedeljek zjutraj le približno 9,3 odstotka električne energije v Veliki Britaniji proizvedene s pomočjo vetra. To je bilo delno izravnano s povečanjem količine sončne energije, ki je bila vložena v omrežje.

Elektrarne na zemeljski plin so v ponedeljek zagotavljale približno 41 odstotkov električne energije v Veliki Britaniji. Vročinski val vpliva tudi na vetrno energijo, ki je zagotavljala le 7 odstotkov električne energije v državi. Vetrna energija je v prvih treh mesecih letošnjega leta po vladnih podatkih v povprečju zagotovila približno eno tretjino električne energije v državi.

Britanska oskrba z električno energijo je bila pred kratkim zmanjšana, ker je bil podmorski električni kabel – povezovalni priključek Severnega morja –, ki povezuje državo z Norveško, omejen na polovico svoje običajne zmogljivosti 1,4 GW zaradi težave v kopenskem objektu na Norveškem. Norveški operater omrežja Statnett je dejal, da bi 450 milj dolg kabel lahko vrnil v polno zmogljivost 13. junija.

Ana Horvat