fbpx

Zaradi palestinskih terorističnih napadov na Izrael sklicano izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov

"Miroljubni" palestinski izgredniki (Foto: Twitter)

Varnostni svet Združenih narodov se je sestal na izrednem zasedanju, na katerem so razpravljali o nadaljevanju palestinskega bombardiranja in izstreljevanja minometov na Izrael. Izredni sestanek so sklicale ZDA potem, ko so v torek Hamas in islamski džihadisti v Gazi izstrelili vsaj 70 raket in minometov na Izrael, obe teroristični skupini pa sta že priznali odgovornost za napad. 

Palestinski minometi so ciljali na civilno infrastrukturo, vključno z vrtci, je povedala veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Nikki Haley“Varnostni svet bi moral biti ogorčen in se odzvati na najnovejši val nasilja, ki je usmerjen na nedolžne izraelske civiliste, palestinsko vodstvo pa bi moralo odgovarjati za to, kar se dogaja v Gazi.” 

Izraelska stran srečanje označuje kot pozitiven korak
Zaokrožil je osnutek izjave ZDA, v kateri so Varnostni svet pozvale, naj strogo obsodi vsesplošno izstreljevanje raket s strani palestinskih militaristov iz Gaze na Izrael. Izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Danny Danon je načrtovano srečanje označil kot pozitiven korak in ob tem opozoril članice, da morajo te konkretno ukrepati in ne samo ostati pri besedah. Nadalje pa je zahteval, da svet Hamas uradno prepozna kot teroristično organizacijo.

Foto: epa

“Več tednov smo opozarjali, da nasilni protesti vzdolž meje z Gazo, vključno z nastavljanjem eksplozivnih naprav in streljanjem na varnostne sile, niso bili spontani protesti, ampak nasilen, koordiniran napad na Izrael,” je še izpostavil Danon in dodal, da ni nobenih dvomov o namerah tistih, ki so spodbujali in plačevali te nemire. Varnostni svet Združenih narodov se bo s poročilom seznanil danes ob 19. uri, poroča ameriški Breitbart.

N. Ž.