fbpx

ZDA ubile vodjo Islamske države “kalifa” Abu Bakra al Bagdagija, ki je odgovoren za najhujše zločine na Bližnjem vzhodu v zadnjih letih

Abu Bakr al Bagdadi pred leti v Mosulu in nedavno, na posnetku, ki ga je objavila Islamska država Foto: Twitter

ZDA so v operaciji v sirski regiji Idlib menda ubile vodjo skrajne Islamske države Abuja Bakra al Bagdadija, poročajo ameriški mediji. Ameriški predsednik Donald Trump je za ob 9. uri po tamkajšnjem času sklical “pomembno izjavo” v Beli hiši, več o podrobnostih pa za zdaj ni znano. Abu Bakr al Bagdadi je zadnja leta vodil teroristično organizacijo ISIS, ki je morila in pobijala vsepovprek ter je odgovorna za številne teroristične napade, tako na Bližnjem vzhodu, kot v Evropi.

Bagdagi naj bi se po poročanju medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, razstrelil s samomorilskim jopičem, ko so njegovo skrivališče dosegle ameriške sile. Šlo je za skrivno operacijo, ki jo je odobril ameriški predsednik Donald Trump, navajajo viri iz vlade.

Koalicijske sile z ZDA na čelu so Bagdadija iskale dolgo časa, v preteklosti so ga že večkrat zmotno razglasili za mrtvega. Po navedbah ABC News sedaj potekajo biometrične preiskave, ki bi potrdile identiteto ubitih v raciji. Bagdadi, domnevno 48-letni Iračan, je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat. Islamska država je odgovorna za smrt na tisoče civilistov in je zagrešila številne vojne zločine.

Foto: Youtube

Bagdadi je bil dolgo časa na begu
Koalicija pod vodstvom ZDA je sicer uspela v dveh letih Islamsko državo močno oslabiti in jo pregnati z ozemlja, ki si ga je prilaščala. Končno zmago nad skrajneži so razglasili marca letos, Bagdadi pa je bil ves čas na begu. ZDA so za informacijo o tem, kje se nahaja, ponudile 25 milijonov dolarjev nagrade. Aprila je Islamska država objavila prvi propagandni videoposnetek Bagdadija po petih letih. Bagdadi je na njem borce pozval, naj znova strnejo vrste in skušajo osvoboditi na tisoče soborcev, ki so jih ujele Sirske demokratične sile na severovzhodu Sirije.

V.D.