fbpx

Že vsak četrti Nemec ima priseljenske korenine

Foto: epa

Več kot četrtina prebivalcev v Nemčiji ima priseljenske korenine, kar je za dva odstotka več kot lani, je danes objavil nemški statistični urad. Dodali so, da je v Nemčiji 21,2 milijona prebivalcev priseljencev ali njihovih potomcev, kar predstavlja 26 odstotkov celotnega prebivalstva. V primerjavi z lanskim letom je to 2,1 odstotka več, kar je najnižje povečanje po letu 2011.

Preberite še: [RAZKRIVAMO] Boris Peric je na preiskovalni komisiji Jelke Godec lagal, da ne ve, kdo je lastnik podjetja KB 1909 – Vse poti vodijo do financiranja tednika Mladina

65 odstotkov prebivalcev s priseljenskimi koreninami prihaja iz katere od evropskih držav. Nemško državljanstvo jih je lani imelo približno 52 odstotkov, približno polovica med njimi od rojstva.

Med 10,1 milijona tujci v Nemčiji jih je 85 odstotkov priseljencev, preostanek je bil rojen priseljencem. V skladu z definicijo nemškega statističnega urada je sicer vsak, ki je rojen brez nemškega državljanstva ali ima vsaj enega od staršev, ki nima nemškega državljanstva, oseba s priseljenskimi koreninami, še navaja dpa.