fbpx

ZN kritičen do francoske prepovedi nikaba: “Nošenje nikaba je človekova pravica!”

Foto: epa

Odbor Združenih narodov za človekove pravice je presodil, da je francoska prepoved naglavnih prekrival, ki zakrivajo obraz, kakršno je nikab, krši človekove pravice. Francijo so pozvali k spremembam zakonodaje.

Prepoved burke in nikaba, ki je stopila v veljavo leta 2011, naj bi po mnenju odbora ZN za človekove pravice kršila pravico do veroizpovedi žensk. Višek ironije pa je, da so do te ugotovitve prišle države članice, ki tudi same ne slovijo kot velike zagovornice človekovih pravic. Med navedenimi so bil tako “strokovnjaki” iz Tunizije, Egipta, Južnoafriške republike, Mavretanije, Ugande, Izraela in Surinama.

Francija je odločitev o prepovedi nikaba po poročanju Voice of Europe branila kot nujno sredstvo, da bi se zagotovil potreben nivo varnosti. Odbor ZN se ne strinja, “še posebej odbora ni prepričala francoska trditev, da je bila prepoved zakrivanja obraza nujna in proporcionalna z varnostnega vidika ali da bi se dosegel cilj skupnega bivanja v družbi”. Odbor je dal Franciji 180 dni časa, da sprejme potrebne korektivne ukrepe, kar je naravnost smešno glede na to, da odbor nima nikakršnih pristojnosti niti moči. Vse, kar lahko dela, je, da podaja predloge.

Za kršitelje denarna kazen in tečaj državljanske vzgoje
Prepoved nošenja naglavnih prekrival je uvedel nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Nihče, ne glede na to, ali je francoski državljan ali tujec, ne sme v javnosti nositi pregrinjala čez obraz. Kazen za nošenje nikaba znaša 150 evrov in obvezno udeležbo tečaja o državljanski vzgoji. Nedavno se je poskus francoske policije, da bi zakon tudi uveljavili, končal z izgredi, ki so trajali dve noči, več policistov je bilo poškodovanih, 18 izgrednikov pa so aretirali.

Ivan Šokić