Zveza Nato pošilja izvidniška letala nad IS in več kot tisoč vojakov na Poljsko za obrambo pred rusko nevarnostjo

Datum:

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes dejal, da bo Nato proti IS začel uporabljati izvidniška letala AWACS, obenem pa napovedal večjo prisotnost Nata v Iraku. Prav tako na Poljsko pošilja več kot tisoč vojakov za obrambo pred rusko nevarnostjo.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na današnji dan izjavil, da je Nato v boju proti skrajni skupini Islamska država pričel uporabljati izvidniška letala AWACS, ter napovedal okrepitev prisotnosti Nata v Iraku. V dnevnem redu zasedanja ministrov za obrambo zveze Nato, ki bo v Bruslju trajalo dva dni, bo izveden pregled uresničevanja zavez danih na srečanju v Varšavi to poletje, navaja STA. Ob tem je znano, da bodo ZDA v Poljsko poslale 1000 vojakov, Britanija pa 150, in sicer za obrambo pred rusko nevarnostjo. Prav tako je znano, da Poljska tudi sama krepi svoje obrambne zmogljivosti.

Poletno srečanje v Varšavi
Na julijskem srečanju zveze Nato v Varšavi je padla odločitev o napotitvi 4000 vojakov v baltske države in na Poljsko, s čimer Nato odgovarja na grožnjo, ki jo zanj predstavlja Rusija. V Natove enote je vključenih tudi 30 slovenskih vojakov. Njegovi oddelki bodo v te države odšli šele prihodnje leto. Gre za izkaz solidarnosti s strani celotne zveze v primeru, ko so nekatere članice ogrožene. ZDA bodo sicer na Poljsko napotile 1000 svojih vojakov, Britanija pa namerava Poljski ponuditi 150 vojakov, Estoniji pa 500 vojakov. Slovenski vojaki naj bi bili nastanjeni v Latviji. Na srečanju je bilo govora tudi o protiraketnem ščitu.

Foto: epa, fotografija je simbolična
Foto: epa

Kakšne so poljske obrambne zmogljivosti?
Poljska se je v zadnjem času vojaško precej okrepila, saj je s 24. mesta napredovala na 18. mesto po “Global Firepower”, kjer se primerja vojaški potencial preko 100 držav sveta. Na prvih treh mestih se sicer nahajajo ZDA, Rusija in Kitajska. Poljska se že nekaj let opazno krepi na vojaškem področju in je po svoji moči že prehitela Indonezijo ter Avstralijo. Obravnavana država predstavlja pomembno vojaško silo v regiji, po svoji vojaški moči v Evropi pa se nahaja na 5. mestu, in sicer za Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in Italijo. Trenutno se ta država loteva obsežne modernizacije svojih obrambnih zmogljivosti, zato bi njen vojaški potencial v prihodnosti lahko še zrasel, poroča defence24. Se je sposobna zoperstaviti ruski nevarnosti?

D. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...