Tako lahko v primeru možganske kapi bližnjemu rešite življenje

Datum:

Motnje vida, ohromelost ali nezmožnost premikanja ene strani telesa, nerazločen govor ter nezmožnost razumevanja. To so nekateri izmed znakov možganske kapi, za katere je zelo pomembno, da jih pri človeku čim prej prepoznamo. Vsaka sekunda odlašanja je lahko namreč usodna.

                   

Danes je svetovni dan možganske kapi, zaradi katere se v Sloveniji vsako leto zdravi okrog 4400 ljudi, več kot 2000 pa jih umre. Pri večini bolnikov se simptomi razvijejo v nekaj sekundah oziroma minutah, kako se kažejo, pa je odvisno od tega, katero območje možganov je prizadeto.

Najpogostejši simptomi možganske kapi so:
– enostranske motnje vida, dvojni vid;
– ohromelost ali nezmožnost premikanja ene strani telesa;
– nerazločen govor ali nezmožnost govora ter razumevanja;
– pri hujših oblikah celo izguba zavesti.
Pojavijo se lahko tudi vrtoglavica, slabost z bruhanjem, motnje ravnotežja.

Vsakršno čakanje lahko povzroči celo smrt
Po mnenju društva je najpomembneje vedeti, da je možganska kap nujno stanje, zato mora tak bolnik takoj ali vsaj čim prej dobiti zdravniško oskrbo. Vsakršno čakanje lahko naredi bolniku le še hujšo, tudi trajno škodo ali povzroči celo smrt.

V zadnjih desetih letih so zdravniki razvili za zdravljenje ishemične možganske kapi poseben postopek, imenovan tromboliza, s katerim raztopijo krvni strdek, ki je zamašil žilo in bolniku povzročil hude posledice. Vendar pa se je treba zavedati, da je tromboliza uspešna le, če jo zdravniki izvedejo v prvih urah po začetku ishemične možganske kapi. Najnovejše raziskave kažejo, da je postopek uspešen, če je izveden v prvih štirih urah in pol.

Pomembna je vsaka minuta
Uspešna tromboliza izboljša končni izid po kapi, mnogi bolniki po njej ne potrebujejo nobenega dodatnega zdravljenja ali rehabilitacije. Nedvomno je pri možganski kapi pomembna prav vsaka minuta, zato nikakor ne smemo odlašati s prevozom bolnika z reševalnim vozilom v najbližjo bolnišnico, ki je opremljena z ustreznimi aparaturami.

Tudi laik lahko zazna možgansko kap
S preprostim testom lahko tudi laik brez težav vsaj pomisli, da se srečuje s človekom, ki ga je pred kratkim zadela možganska kap. Po navodilih Društva za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni moramo slediti naslednjim korakom (GROM):

Govor – bolniku rečemo preprost stavek, npr. “Danes je lep dan” in ga prosimo, da ga ponovi. Zdrav človek ga bo brez težav ponovil, medtem ko si ga bo bolnik z akutno možgansko kapjo s težavo zapomnil, še težje pa ga bo ponovil oziroma ga sploh ne bo mogel pravilno ponoviti.

Roke – bolnika prosimo, naj iztegne obe roki v višini ramen. Zdrav človek ju brez težav obdrži v tem položaju tudi dlje časa, medtem ko bolniku z akutno možgansko kapjo ena roka takoj omahne.

Obraz – bolnika prosimo, naj se nam na široko nasmeji. Pri zdravem človeku so ustnice simetrične, bolnik z akutno možgansko kapjo pa ima eno stran povešeno.

Mudi se – če opazite te znake pri svojcu ali kom drugem, ne oklevajte, ampak takoj pokličite 112 in dispečerju povejte, da utemeljeno predvidevate, da imate ob sebi človeka, ki ga je zadela akutna možganska kap. To je pomembno, saj bo dispečer v najkrajšem možnem času poslal reševalno vozilo, ki bo bolnika nato prepeljalo v tisto zdravstveno ustanovo, kjer imajo 24 ur na voljo ne le ustrezno opremo, temveč tudi osebje, ki zna oskrbeti bolnika z akutno možgansko kapjo, še opozarjajo v društvu.

Nina Knapič

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...