Tako so Rusi zlažirali zločinski napad na zapor z ukrajinskimi jetniki Olenivka

Datum:

Američani opozarjajo, da skuša ruska stran ponarediti dokaze, ki se nanašajo na nedavno uničenje zapora (“filtracijskega taborišča”) Olenivka v regiji Doneck, ki je trenutno pod nadzorom proruskih separatistov. Tam so bili zaprti hrabri branitelji Mariupola, pripadniki bataljona Azov. Pojavile so se informacije, da skuša ruska stran odvrniti pozornost od svojih strahopetnih zločinov nad zajetimi borci, in sicer tako, da za uničenje zgradb krivi ukrajinsko stran. 

                   

Ameriški uradniki so prepričani, da si Rusija prizadeva ponarediti dokaze o smrtonosnem napadu na zapor, ki se je pripetil pred dnevi. V zaporu so bili nastanjeni ukrajinski vojni jetniki. “Filtracijsko taborišče” se je nahajalo v kraju Olenivka, ki je pod nadzorom proruskih uporniških sil. Do nezaslišanega dejanja je prišlo 29. julija 2022, v tragediji pa je življenje izgubilo 53 oseb, več deset pa je bilo ranjenih. Obveščevalci iz ZDA so prepričani, da skuša Rusija podtakniti lažne dokaze, s katerimi bi krivdo za napad skušala prevaliti na ukrajinsko stran, poroča AP.

Okupatorska stran trdi, da je Kijev za napad na zapor uporabil raketne lansirnike, dobavljene s strani ZDA. Je pa obveščevalna veja ukrajinskega obrambnega ministrstva v včerajšnji izjavi za javnost zatrdila, da poseduje dokaze, da za napadom stojijo lokalni separatisti, ki jih podpora Kremelj kolaborirali z rusko FSB, naslednico zloglasnega KGB-ja in neonacističnimi plačanci skupine Wagner.

Ob tem naj bi zgradbo minirali in uporabili vnetljivo snov, zato se je ogenj naglo razširil po prostorih. Ruska stran bi lahko celo podstavila strelivo raketometov himars, kot dokaz, da je bil v napadu uporabljen sistem, ki so ga ZDA zagotovile Ukrajini.

Putin ima na vesti nov zločin: poboj vojnih ujetnikov, borcev ukrajinskega bataljona Azov. (Foto: epa, zajem zaslona)

Spomnimo: “Ukrajinske oborožene sile, ki v celoti spoštujejo in izpolnjujejo načela in norme mednarodnega humanitarnega prava, nikoli niso izvajale in ne izvajajo obstreljevanja civilne infrastrukture, zlasti ne krajev, kjer se verjetno nahajajo vojni ujetniki,” je po uničenju sporočila ukrajinska vojska. Mnogi so namreč prepričani, da so Rusi na podel način pobili zapornike bataljona Azov. Ruske oblasti so namreč obtožile Kijev, da je ponoči s pomočjo raketnega sistema himars obstreljeval že omenjeni zapor.

Gre za prikrivanje mučenja in usmrtitev zapornikov?
Ukrajinske oblasti so za artilerijsko obstreljevanje zapora obtožile ruske sile in dodale, da Rusija s svojimi obtožbami skuša prikriti mučenje in usmrtitve zapornikov. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je obtožbe Rusije označil za klasično, cinično in dobro premišljeno operacijo širjenja laži. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je Rusijo obtožil vojnega zločina in zaveznice pozval, naj odločno obsodijo brutalno kršitev mednarodnega humanitarnega prava in Rusijo uvrstijo med države podpornice terorizma.

Jeklarna Azovstal v okolici Mariupolja (Foto: Twitter)

Na ruskem obrambnem ministrstvu so sicer navedli, da so bili v zaporu pridržani pripadniki ukrajinskega bataljona Azov, ki je do zadnjega vztrajal pri obrambi mesta Mariupolj. Rusija azovski bataljon, nekdanjo paravojaško organizacijo s povezavami s skrajno desnimi skupinami, opisuje kot neonacistično organizacijo. To je seveda laž in izgovor za okupacijo Ukrajine.

Se zgodovina ponavlja? Že Sovjeti so okrivili 3. nemški rajh za Katinski pokol
Primer daje slutiti, da ruska stran uporablja podobno propagandno taktiko, kot v času 2. svetovne vojne, ko je bilo po poročanju Polskieradio24 v Katinu umorjenih 22 tisoč poljskih državljanov (oficirjev, intelektualcev itd.), za množične pomore pa je bil odgovoren NKVD. Informacije o množičnih grobiščih so prvi podali Nemci leta 1943, le dva dni pozneje pa je moskovski radio podal lažnivo informacijo, da so jetnike umorili Nemci leta 1941, ko so zasedli območje Smolenska. Nekateri viri še navajajo, da so se Sovjeti pri usmrtitvah načrtno posluževali nemškega strelnega orožja.

Likvidacija v ruskem Katinu. (Foto: YouTube)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...