Je Snežič financiral POP TV s podkupninami iz Darsa?

Datum:

Osrednji mediji intenzivno napadajo upravo Darsa, ki jo vodi član vodstva NSi Valentin Hajdinjak. Da bi ga diskreditirali, so vpletli tudi lobista Roka Snežiča, ki je sicer redno oglaševal na POP TV. 

Že večkrat smo pisali, da je Nova Slovenija za donosne pozicije znotraj državnega in paradržavnega gospodarstva sklenila tiho zavezništvo s premierjem Robertom Golobom, zato so njeni vplivni predstavniki ohranili dobro plačane službe. V zameno za podporo njegovi vladi seveda. Prav tako smo ob tem omenili, da to ne bo katastrofa zgolj za državljane, ki potrebujejo močno opozicijo škodljivi vladi, ki nam vsakodnevno tepta vse več osnovnih pravic, temveč bo sama izpadla dežurni krivec za njeno slabo delo, napovedali smo afere.

Ta trenutek, ko vladi podpora rapidno strmoglavlja, ob spremljajočih aferah, smo priča napadom na upravo Darsa, predvsem na njenega predsednika Valentina Hajdinjaka, ki je mimogrede eden najbolj vplivnih članov NSi.

Snežič nikoli delal za SDS, redno oglaševal na POP TV
Režimski POP TV je objavil posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot jim je povedal domnevni žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal za 90.000 evrov podkupnin. Tako Snežič kot prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak sta očitke zavrnila. Kot je za rubriko 24UR Fokus na komercialni televiziji povedal zakriti žvižgač, naj bi mu Snežič dejal, da ima na Družbi za avtoceste RS (Dars) “kompletno oblast nad posli“, in sicer preko treh ljudi: predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi Hajdinjaka, preko tedanjega direktorja področja vzdrževanja na Darsu Damijana Jaklina, ki je bil tudi državni sekretar obrambnega ministra in prvaka NSi Mateja Tonina, ter preko Antona Travnerja, nekdanjega generalnega direktorja policije, ki je bil po tistem, ko je odstopil s položaja, na Darsu svetovalec uprave za korporativno varnost.

Žvižgač je zatrdil, da je bila podkupnina potrebna, če si želel delati za Dars, sicer da si bil izločen. “Rok Snežič je po celi Sloveniji iskal takšne kombinacije, da bi dobil denar za stranko,” je navedel. Na vprašanje, ali je Snežič govoril, da je to denar za stranko SDS Janeza Janše, ki je bil v času posnete finančne transakcije premier, je odgovoril pritrdilno. V SDS so ob tem v javnost poslali demanti, da Snežič zanje nikoli ni pridobival sredstev, prav tako vprašanj, kot to velevajo novinarski standardi, niso prejeli. Osrednji mediji sicer Snežiča vselej skušajo prikazovati kot tesnega svetovalca predsednika Janše, a je ta te insinuacije že večkrat javno zavrnil.

Oglas Roka Snežiča na 24ur je bil objavljen pred tremi dnevi. Če je res sprejemal podkupnine, so te zagotovo pristale na POP TV.

Snežič, sicer registrirani lobist, je za POP TV zatrdil, da podkupnine ni nikoli prejel. “Če sprejmem, sprejmem plačilo za svoje opravljeno delo,” je poudaril. Je pa potrdil, da večkrat zahteva predplačilo, ki ga deponira in vrne, če pri urejanju posla ni uspešen. Če je uspešen, strankam nato izda račun. A za Dars ni nikoli lobiral oziroma se ne spomni, da bi mu kdo plačal avans. Kot je še povedal, ni član SDS, je pa njen simpatizer.

Hajdinjak je medtem za komercialno televizijo dejal, da Snežiča ne pozna. “Nikoli se nisva videla, nisva govorila, nikoli si nisva dopisovala,” je izpostavil. So pa po njegovih besedah številni posamezniki, tudi z več ministrstev, nanj pritiskali, naj se s Snežičem sestane: “Je bilo kar nekaj klicev, v katerih so mi priporočili, da bi bilo dobro, če bi se srečal z gospodom Snežičem. Vendar tega nisem upošteval.” Potrdil je, da je takšen klic prišel tudi od uslužbenca z ministrstva za infrastrukturo, ki ga je takrat vodil njegov strankarski kolega Jernej Vrtovec. Slednjega je o tem klicu tudi obvestil.

Da Snežiča ne pozna, je dejal tudi Jaklin.

Jančič: Se Šarec in Črnčec maščujeta za resničnostni šov?
Novinar Peter Jančič pa je postavil tezo, da se diskreditacija Hajdinjaka dogaja skoraj hkrati z afero obrambnega ministra Marjana Šarca (Svoboda), ker je na razpisu obrambno ministrstvo dodelilo dva milijona evrov za resničnostni šov za populariziranje vojske, ki bi bil predvajan na POP TV. O tej nenavadni razsipnosti “med prijatelji” je prejšnji teden razpravljala komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi) in ni mogoče izključiti, da je bila zgodba o podkupninah za posle na DARS na POPTV objavljena kot maščevanje za ogrožen dvomilijonski posel, kjer Vrtovec ne bi smel vrtati. Šarec in Črnčec imata poleg POP TV dostop tudi do Reporterja.

Kako dogajanje vidijo komentatorji na X, smo zbrali v nekaj odzivih:

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

SDS zahteva obravnavo akta o ustanovitvi preiskovalne komisije na izredni seji DZ

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje...