Tiranozavri so bili do 70 odstotkov večji, kot smo mislili?!

Datum:

Zahvaljujoč se odkritjem paleontologov in hollywoodski filmski produkciji si je tiranozaver rex pridobil slavo enega najmogočnejših in najnevarnejših plenilcev v zgodovini sveta. Njegova zlovešča slava pa bi morala biti še mnogo večja, saj naj bi bili predstavniki te vrste večji, kot se je doslej domnevalo. Tako menijo kanadski raziskovalci, ki so dognali, da so predstavniki vrste verjetno tehtali do 15 ton. 

Doslej je bilo odkritih zgolj 32 odraslih primerov ostankov tiranozavra rexa. Gre za zelo majhno število posmrtnih ostankov pripadnikov te populacije orjaških plazilcev, ki je poseljeval naš planet pred približno 66 milijoni let. Ocenjuje se, da je na Zemlji živelo okoli 2,5 milijarde predstavnikov. Največji znani primer je Scotty, ki je tehtal prek 8800 kilogramov, dolg pa je bil več kot 13 metrov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Sta pa znanstvenika dr. Jordan Mallon in dr. Dave Hone, kanadska paleontologa, ugotovila, da doslej najdeni primerki niso reprezentativni za celotno populacijo teh dinozavrov. Domnevata, da so obstajali posamezni primerki, ki so bili bistveno večji, le da ne posedujemo njihovih posmrtnih ostankov. Zato pa sta zbrala vse dosedanje podatke o velikosti populacije in njihovi povprečni življenjski dobi.

Tiranozaver rex (Foto: pixy)

Po enem od modelov sta domnevala, da so bile samice in samci enako veliki. Na podlagi projekcij sta ugotovila, da je plazilec lahko tehtal tudi do 15 ton, kar bi pomenilo, da bi lahko bili do 70 odstotkov večji od doslej največjega znanega primerka. Avtorja raziskave sicer opozarjata, da gre le za hipotezo. Da bi jo potrdili, je potrebno najti okamenele ostanke te velikosti.

Tiranozaver rex (Foto: pixy)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali vlado vodi kar generalna sekretarka Svobode?!

V javnosti že dlje časa krožijo ugibanja o dejanski...

Tajkuni Alenke Bratušek lupijo Slovence – do kdaj še?

"Ona igra ključno vlogo. Če bi ona dala usmeritev,...

Bo nova tehnologija ustavila Sorosovo vplivanje na predsedniške volitve v ZDA?

AllSides Technologies, Inc., podjetje za tehnološke rešitve, ponuja rešitev...

V čem je razlika?

Že zelo zgodaj v mojem ne ravno kratkem življenju,...