To je neverjetno! Predsednik ustavnega sodišča Knez podpira sodnika Accetta, ki se je v javni izjavi še enkrat zlagal!

Datum:

“Sodnik dr. Accetto drugih sodnikov in sodnic ni zavajal; njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna. Javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva; pozivi k odstopu niso utemeljeni,” je predsednik Ustavnega sodišča RS Rajko Knez zapisal v javni manipulaciji ob izbruhu afere, kjer se je ustavni sodnik Matej Accetto znašel v hudem navzkrižju interesov. Accetto je namreč poročal o aferi šele sedaj, ko je afera odjeknila, in ne pred letom in pol. Prav tako je Accetto dejal, da nikoli ni sodeloval pri pisanju programa SMC, kar je nemogoče zanikati, saj o tem obstajajo pisni dokazi. Znano je namreč, da ustavni sodniki pred odločanjem o zakonu o tujcih sploh niso odločali o njegovi izločitvi, saj so zgolj presojali o njegovi vlogi, o tem tudi ne obstaja noben sklep. 

                   

Po ponedeljkovem razkritju afere glede ustavnega sodnika dr. Mateja Accetta o njegovem navzkrižju interesov, v katerem se je znašel ter se ni samodejno izločil, smo danes dočakali pojasnilo predsednika ustavnega sodišča prof. dr. Rajka Kneza. “Vloga sodnika dr. Accetta v času pred ustanovitvijo stranke SMC je bila na podlagi identičnih očitkov, kot se tokrat pojavljajo v nekaterih medijih, v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred ustavnim sodiščem; prvič v zadevi U-I-191/17 (drugi tir), nazadnje pa v zadevi U-I-59/17 (presoja ZTuj-2, ločeno mnenje sodnika Jakliča). Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni. Sodnik dr. Accetto drugih sodnikov in sodnic ni zavajal; njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna. Javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva; pozivi k odstopu niso utemeljeni,” je suhoparno pojasnil Knez in s tem opral svojega sodniškega kolega. Vendar Knezovi argumenti stojijo na zelo trhlih temeljih. Razkritje, da je Accetto aktivno sodeloval pri pisanju predvolilnega programa za SMC, ob tem pa se še opredelil za “tihega podpornika”, postavlja celotno zgodbo v popolnoma drugo luč.

Odzval se je tudi ustavni sodnik Matej Accetto, ki je pričakovano zavrnil očitke sodniškega kolega Klemna Jakliča o domnevni pristranskosti ter zavajanju kolegov ustavnih sodnikov. Kot je zapisal, ni zavajal ali lagal, očitki o sodelovanju pri pisanju programa SMC pa da so neutemeljeni, saj je objavljeno dopisovanje še iz časa pred nastankom stranke. Toda s tem je Accetto le prilil gorivo na ogenj in se še enkrat javno zlagal, predsednik US Knez pa podpira škandalozno sprenevedanje in metanje peska v oči javnosti.

Accetto je namreč poročal o aferi šele sedaj, ko je afera odjeknila, in ne pred letom in pol. Prav tako je Accetto dejal, da nikoli ni sodeloval pri pisanju programa SMC. Znano je namreč, da ustavni sodniki pred odločanjem o zakonu o tujcih sploh niso odločali o njegovi izločitvi, saj so zgolj presojali o njegovi vlogi, o tem tudi ne obstaja noben sklep.

Accetta zavarovali drugi sodniki, ko niso pustili, da bi glasovali o izločitvi
Med drugim so hoteli pred nekaj dnevi ponovno presojati o Accettovi vlogi, ko je sam formalno hotel, da mu preostali ustavni sodniki potrdijo odločanje v omenjeni zadevi. S tem pa je hotel Accetto pokriti svojo vlogo in ostati čist, vendar ga takrat drugi sodniki niso pokrili in ga niso hoteli izločiti.

Na škandalozno potezo se je že odzval eden najeminentnejših mladih pravnikov dr. Jurij Toplak, ki je napovedal, da bo sprožil kazenski postopek proti Accettu zaradi suma kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja. “Kot pisec več ustavnih pritožb in nosilec postopkov pred ustavnim sodiščem sem oškodovan, oškodovani so tudi mnogi drugi. Sodišče sodnika ni izločilo in ni se izločil sam, čeprav je močno povezan (sam si je rekel ‘tihi podpornik’) s subjektom, ki je bil stranka postopka ali predlagatelj kandidatur, referendumov in zakonov, ki so bili izpodbijani v postopkih pred ustavnim sodiščem,” je v današnjem pismu ustavnemu sodišču očital sporna pravna ravnanja Toplak.

Tri eminenta pravna imena, Boštjan M. Zupančič, Jurij Toplak in Klemen Jaklič so se kritično odzvali na Accettovo škandalozno udejstvovanje. (vir STA)
Tri eminenta pravna imena, Boštjan M. Zupančič, Jurij Toplak in Klemen Jaklič, so se kritično odzvala na Accettovo škandalozno udejstvovanje. (Vir: STA)

Ustavni sodnik dr. Klemen Jaklič edini izmed deveterice ustavnih sodnikov razkril škandal Accetta
Eminenca slovenskega pravosodja, eden najbolj priznanih slovenskih sodnikov Boštjan M. Zupančič se je čudil ob ravnanju ustavnega sodnika Accetta. “Če bi bil pameten, bi se izločil itak sam. Problem pa je tudi, da je lagal. Ne le, da je lagal, pač pa je zavedel ustavno sodišče, ki je izdalo odločbo, v kateri je potrdilo njegovo nepristranskost na podlagi njegovih zlaganih navedb,” pravi Zupančič. Na škandalozno ravnanje in vse napake v postopku pa je opozoril ustavni sodnik dr. Klemen Jaklič, ki je v ločenem odklonilnem mnenju nanizal vrsto nepravilnosti glede Accettove vloge. “Sodnik Accetto je ob odločanju o njegovi morebitni izločitvi iz razloga videza nepristranskosti takrat te navedbe izrecno zavrnil, češ da ni sodeloval pri nastajanju programa stranke SMC in da torej ni razloga za njegovo izločitev. Kolegice in kolegi ustavni sodniki sodnika Accetta takrat zato niso izločili. Toda pozor. Sodnik Accetto takrat ni govoril resnice. In vedel je, da je ni. Pri nastajanju programa stranke SMC je namreč še kako sodeloval. Podajal je dokaj obširne in podrobne pisne vsebinske predloge in razmisleke v procesu nastajanja strankinega programa. Te je med drugim pošiljal neposredno dr. Brglezu in dr. Cerarju, pri čemer je ob tem tudi pojasnil, da se formalno v stranko sicer ne bo včlanil, bo pa njen ‘tihi podpornik’ (citirani besedi sta njegovi lastni iz teh izmenjav),” je izpostavil Jaklič.

Vendar smo zopet priča klasični slovenski zgodbi, ko prvorazredni sodniki pokrijejo očitno sramotno ustavno in politično udejstvovanje Accetta, ki ga sploh ni sram, da je politično sodeloval s stranko SMC ter ob tem še vehementno odločal o istih zadevah kot ustavni sodnik. Ponavlja se že nič kolikokrat videna zgodba, ko sile kontinuitete branijo svoje vnuke krivosodja in globoke države.

Samo Samec

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...