To spako je naplavilo morje na obalo Kalifornije

Datum:

Ameriški ribič Ben Estes je na priljubljeni plaži v Kaliforniji v narodnem Crystal Cove odkril pravo morsko pošast. Šlo je za čudaško globokomorsko ribo črne barve z razprto čeljustjo in ostrimi, kot trni ukrivljenimi črnimi zobmi ter nekakšnim rilcem z lovkami na obrazu. Najdba še najbolj spominja na kakšen stvor iz grozljivke. Gre za eno izmed 300 vrst rib iz družine trnkaric, ki spadajo v širšo skupino žarkoplavutaric. 

                   

Poznavalci so prepričani, da gre za globokomorsko ribo, ki spada med trske in trnkarice, kamor spadajo morskim spakam podobne ribe oz. rokoplute (Lophiiformes), angleško pa anglerfish. Konkretno ta podvrsta pa se imenuje tudi “pacifiška nogometna riba”. Že omenjena riba najširše spada v skupino rib, ki se imenujejo žarkoplavutarice, poroča morski.

Riba v širino meri 45 centimetrov. Pretekli petek pa je našla pot iz globin Pacifika. Stvar je vznemirila javnost zlasti zato, ker gre za izjemno redko odkritje. Primerek je odkril redni obiskovalec plaže v narodnem parku Crystal Cove Ben Estes, najdba pa je še toliko bolj osupljiva, ker je v izjemno dobro ohranjena. Takoj je vedel, da gre za neobičajno odkritje, saj plažo redno obiskuje, poleg tega pa se z ribolovom ukvarja vse življenje. Kot je dejal Estesa, še nikdar poprej ni videl ribe, ki bi tako izgledala. Najditelj je glede svojega odkritja opozoril čuvaje parka.

Stroka pa si še ni odgovorila na vprašanje, od kod je prišla riba in kako to, da je tako dobro ohranjena. Za znanstvenike pa je izjemno dragoceno, da imajo priložnost od blizu videti in proučevati vrsto ribe, ki se običajno nahaja v globokomorskem mraku, podvodnih breznih, na globini 3000 metrov pod morsko gladino. Le redko se pripeti, da te ribe zapustijo te svoje temačne kraje. Prirodoslovni muzej okrožja Los Angeles bo ta primerek shranil v svoji zbirki. Muzej ima v svoji zbirki samo še tri, od tega samo enega iz Kalifornije, nihče izmed njih pa ni tako dobro ohranjen. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...