Trump: “Novinar Hašodži je verjetno mrtev, posledice za odgovorne bodo hude!”

Datum:

Predsednik Trump je novinarjem povedal, da vse kaže, da je izginuli savdski novinar Hašodži mrtev, ter napovedal, da bodo njegovi morilci deležni hudih posledic. Da bi raziskali okoliščine umora, ki naj bi se zgodil na konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu, ZDA sodelujejo z obveščevalnimi službami, Riad pa še vedno zanika odgovornost za umor novinarja.

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da je izginuli savdski novinar Džamal Hašodži očitno mrtev, ter napovedal hude posledice za odgovorne. Če se izkaže, da je za umor odgovorna Savdska Arabija, je Trump napovedal ostre ukrepe proti tej državi. Kot je še povedal, podatki, ki so jih pridobili s sodelovanjem različnih obveščevalnih služb, kažejo na to, da je Hašodži mrtev in bi bilo nasprotno možno le, če bi se zgodil “čudež vseh čudežev”. Že prejšnji teden je Trumpa 22 senatorjev v pismu pozvalo k ukrepanju na podlagi zakona Magnicki iz leta 2016. Glede na ta zakon ima Bela hiša 120 dni časa za preiskavo ter uvedbo sankcij proti odgovornim. Kot še poroča portal RT, je ameriški sekretar za finance Steven Mnuchin že napovedal, da se ne bo udeležil investicijske konference v Riadu. Ta teden je Riad obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo, kjer je z državnim vrhom podrobno govoril o primeru, na novinarski konferenci pa je sporočil, da pričakuje rezultate preiskave, ki jo izvajata Turčija in Savdska Arabija.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in savdski kralj Mohamed bin Salman (Foto: epa)

Savdska Arabija kljub močnim indicem odgovornost za umor še vedno zanika
Kot smo že poročali, so domnevni morilci do savdskih oblasti kritičnega Hašodžija mučili tako, da so mu odrezali prste, nato pa ga obglavili, pojavile pa so se tudi informacije, da naj bi vse dogajanje posnela pametna ura. Hašodži je bil nazadnje opažen, ko je vstopal v konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, od takrat pa se je za njim izgubila vsaka sled, zato se sklepa, da je bil v notranjosti objekta umorjen. Po prepričanju turške policije ga je ubila posebna ekipa 15 Savdijcev, ki naj bi jih s tem namenom poslali iz Riada, kjer pa te trditve kljub jasnim indicem zavračajo kot neutemeljene.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...