Trump prepričan, da bi moral kongres raziskati vzroke za proteste 6. januarja – ukradene volitve!

Datum:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump bo imel 6. januarja 2022 tiskovno konferenco ob obletnici demonstracij, ko so njegovi podporniki v znak protestiranja proti rezultatom predsedniških volitev leta 2020 vdrli v kongres. V svoji izjavi pa je verbalno napadel republikance in jih označil kot “šibke”, saj volitev takrat niso hoteli raziskati. 

“Odbor ameriškega kongresa bi moral raziskati vzrok za protest, torej ponarejene predsedniške volitve 2020,” je v torek izjavil Donald Trump, izjavo pa je na družbenih omrežjih objavila njegova tiskovna predstavnica Liz Harrington. Pri tem se je skliceval na odbor predstavniškega doma, ki je raziskoval lanske demonstracije in so jih demokrati poimenovali “vstaja”. Odbor ima samo dva člana republikanca, in sicer Liz Cheney in Adama Kinzingerja – oba pa sta glasovala za Trumpovo obtožbo.

Trump je Cheneyevo in Kinzingerja pred tem oklical za RINO, kar je okrajšava za Republican In Name Only” (izraz uporabljajo republikanci za obtožbo drugih republikancev, češ da so premalo konzervativni). V torkovi izjavi je za “šibke republikanske RINO” označil tudi zakonodajni organ Michigana, ki je zavrnil preiskavo trditev o volilnih nepravilnostih. Bivši predsednik ZDA je trdil, da se je “vstaja” zgodila 3. novembra, 6. januarja pa je bil protest proti ponarejenim volitvam.

“V mnogih pogledih je RINO slabši od radikalnega levega demokrata, ker ne veš, od kod prihajajo, in nimaš pojma, kako slabi so v resnici za našo državo,” je dejal Trump.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Da bo imel 6. januarja v Mar-a-Lagu tiskovno konferenco,  je Trump napovedal po novici, da kongres (v katerem prevladujejo demokrati) načrtuje svečano obeležitev obletnice. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v ponedeljek demokratom poslala elektronsko sporočilo, da njena pisarna načrtuje dogodke, ki bodo vključevali molitveno bdenje, skupino zgodovinarjev in priložnost, da poslanci delijo svoje izkušnje in razmišljanja o tem dnevu, čeprav parlament tisti teden ne bo zasedal. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je prejšnji teden dejala, da se predsednik Joe Biden zagotovo ne želi spominjati 6. januarja, saj je po njegovem mnenju to “eden najtemnejših dni v ameriški demokraciji”.

Tanja Brkić 

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...