Turčija grozi z izstopom iz zveze Nato

Datum:

Turčija bi lahko zaradi provokativnih dejanj, ki jih Ankara razume kot provokativne, v petih ali šestih mesecih izstopila iz Nata, je dejal namestnik vodje Turške domoljubne stranke Etem Sancak.

                   

Časnik “Ajdinlik” je citiral Sancakove besede, da trenutni dogodki Turčijo silijo v tak korak. “Nato nas v to sili s svojimi provokacijami. Skušajo nas predstaviti kot sosede. Turčija bo čez pet ali šest mesecev zapustila Nato. Na Bližnjem vzhodu nas poskušajo ujeti v navzkrižni ogenj. Končno vidite kampanje proti Koranu na Švedskem in Nizozemskem,” je poudaril Sančak.

Skliceval se je na nedavne ankete, ki so pokazale, da vsaj 80 odstotkov turškega prebivalstva meni, da so ZDA država, ki vodi najbolj destruktivno in sovražno politiko do  turške republike, poroča TASS.

Erdogan in Putin kljub vojnim razmeram veljata za tiha zaveznika. (Foto: epa)

“Turško ljudstvo v zadnjem času izkazuje naklonjenost Rusiji in (ruskemu predsedniku Vladimirju) Putinu”, je dodal Sancak, poslovnež, ki velja za tesnega zaveznika turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turški F-16. Floto ameriških letal so Turki dobili zaradi svojega sodelovanja v zvezi Nato. (Foto: epa)

Turška domoljubna stranka je v četrtek, 19. januarja, sporočila, da začenja kampanjo, s katero poziva oblasti v Ankari, naj zapustijo Nato. Ista stranka, ki velja za “protiameriško”, je Ankaro že večkrat pozvala k zaprtju ameriških vojaških baz na turškem ozemlju, odpovedi pogodbe o nakupu ameriških letal F-16 in izstopu iz zavezništva.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...

Afganistanec v Fužinah skušal oropati dve ženski

Včeraj je prišlo do novega zločina povezanega z nezakonitimi...