Režimski mediji v paniki – dokazov, da je bil Berishaj Golobova finančna mula, ne morejo prikriti

Datum:

Razkriti dokumenti različnih medijev razkrivajo celotni modus operandi podjetja GEN-I (Robert Golob) in pomembnega predstavnika kosovske vladajoče stranke Albina Kurtija, piše portal Prava, ki ugotavlja, da je bil Martin Berishaj Golobova finančna mula oziroma finančna mula vladajoče kosovske stranke Albina Kurtija, ves proces teče pa že od leta 2015. Pri vsem tem se postavljajo številna vprašanja in eno ključno – kam je šel ves davkoplačevalski denar, ko pa se je na milijone evrov iztekalo na tuje račune. Glede na navedena dejstva je nemogoče verjeti, da Golob govori resnico in zanika poznanstvo z Berishajem. Pojavlja se namreč vprašanje – kako lahko nakazuješ toliko denarja nekomu, ki ga ne poznaš – in to davkoplačevalskega denarja?

Potem ko so številni mediji pisali o več gotovinskih dvigih Martina Berishaja s svojega črnogorskega podjetja MB Consulting, se je njegov modus operandi le pokazal tudi v številkah. V obdobju od 2019–2020 je izvedel več kot deset gotovinskih dvigov v skupni vrednosti nekaj čez 600 tisoč evrov, kar dokazuje povzetek vseh informacij, zbranih na portalu Prava. Da je imel Robert Golob vse prej kot čisto vest, dokazuje tudi to, da ni prijavil premoženjskega stanja za leto 2021, ko je bil predsednik upravnega odbora GEN- I, ki je imelo takrat status podjetja v večinski državni lasti. Zaradi tega  je proti njemu stekla preiskava, posledično pa je takoj po nastopu na oblast razrešil direktorja Komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je preiskovala v času pred volitvami. Se je pripravljal, ker je vedel, da dolgo ne bo več mogel zavajati in lagati?

Po poročanju portala Prava sta vzporedno tekli dve bančni operaciji med GEN-I Beograd in njegovim krovnim kosovskim podjetjem Martina Berishaja ter njegovo črnogorsko hčerinsko družbo. Prva je potekala v Črni gori in jo je razkril Planet TV, drugo pa je razkril medij Paparazzi. Izkazalo se je, da krovna družba MB Consulting dejansko izvira iz Kosova. To dokazujejo bančni izpiski iz kosovske podružnice Nove Ljubljanske banke v Prištini. Dokaz za to so bančne transakcije iz GEN-I Beograd v kosovsko družbo MB Consulting v letih 2021 in 2022. Berishaj je po transakciji dvigoval denar iz srbske podružnice GEN-I v Beogradu. V tem času so iz GEN-I Beograd v letih 2015–2022 nakazali nekaj več kot 1,5 milijona evrov, Berishaj pa je zelo verjetno s transakcijami med leti 2021 in 2022 dvignil za 1.392.245,1 evra! Še več, Prava ob natančnem pregledu datumov ugotavlja, da je bilo plačilo nakazano isti osebi za isto opravljeno storitev na isti datum v dve njegovi podjetji. Berishaj je v obdobju petih let skupaj dvignil za približno 3,5 milijona evrov, v zadnjih dveh letih s pomočjo diplomatske imunitete.

V tem obdobju je slovenska družba Gen-I prek finančnih transakcij pod oznako Invoice financing od januarja do decembra 2019 nakazala 4.183.834 evrov. Vse transakcije so se iz slovenskega Gen-I v srbsko hčerinsko družbo v Beogradu stekle v letu 2019. Berishaj je od januarja 2019 do septembra 2020 izvedel več gotovinskih dvigov v višini 600 tisoč evrov z računa svojega črnogorskega podjetja MB Consulting. V tem obdobju je slovenska družba Gen-I prek finančnih transakcij pod oznako Invoice financing od januarja do decembra 2019 nakazala 4.183.834 evrov. Po tem Prava sklepa, da je del dvignjenega gotovinskega denarja Berishaja dotekal prek slovenskih nakazil v tem obdobju.

Martin Berishaj je hčerinski črnogorski družbi MB Consulting od 2016 do 2021 ustvaril 1.985.408 evrov celoletnih prihodkov, kar dokazujejo dokumenti Reportija, celoletni prihodki črnogorskega podjetja MB Consulting v letih 2016 do 2021. V letu 2016 99.793 evrov, v letu 2017 900.666 evrov, v letu 2018 368.738 evrov, v letu 2019 382.547 evrov, v letu 2020 pa 233.664 evrov. Skupaj 1.985.408 evrov celoletnih prihodkov!

Sodeč po nekaterih namigih, ki so se pojavili v javnosti, je hčerinska družba GEN-I v Beogradu Martinu Berishaju nakazala dva milijona evrov v letih 2015–2021, vendar vse kaže, da sta v istem času potekali dve operaciji: GEN-I Beograd je za Berishaja nakazal nekaj nad 600 tisoč evrov v hčerinsko družbo v Črni gori in več kot 1,5 milijona evrov v osrednje kosovsko podjetje MB Consulting. Berishaj je gotovino dvigoval tako v črnogorski Podgorici kot v kosovski Prištini. Bančni račun v Prištini pa je imel odprt v kosovski podružnici Nove Ljubljanske banke, o čemer smo že pisali, kot nam je dejal kosovski novinar Vehbi Kajtazi.

“Kjer je dim, je tudi ogenj”
Črnogorski urad za preprečevanje pranja denarja je sprožil preiskavo v več evropskih državah in v Srbiji, Črni gori in Albaniji, kar potrjuje rek Kjer je dim, je tudi ogenj. Kot trdi novinar Luka Perš, naj bi na Uradu trdili, da je Martin Berishaj v zelo kratkem obdobju dvignil gotovino v skupnem znesku 596.150 evrov. Izplačal naj bi si posojilno pogodbo v višini 179.195 evrov na svoj osebni bančni račun, znesek v višini 319.856 evrov pa v obliki nagrade dvignil z enega izmed svojih poslovnih računov. Po poročanju Planet TV pa se je ta denar vrnil v GEN-I. Razkrili so še, da je imel GEN-I kljub zaprtju svoje podružnice v Bolgariji še vedno odprt bančni račun. Njegov edini zakoniti zastopnik je bil Robert Golob. Na računu naj bi bilo približno 100 tisoč evrov, je poročal novinar Planeta TV Vitomir Petrovič. Po sestavljanju delcev Prava zaključuje, da je Berishaj poskrbel, da je kot t. i. finančna mula dvigoval nesorazmerno visoke zneske, sploh ker je kot diplomat tudi imel to možnost.

Pred dnevi sta novinarja Vehbi Kajtazi in Eros Klaiqi iz medija Paparaci razkrila dokument bančnih nakazil GEN-I Beograd na kosovsko podjetje MB Consulting v Berishajevi lasti. Kot sta še razkrila, je kosovsko podjetje MB Consulting v resnici Berishajevo osrednje podjetje, podjetje v Črni gori pa je njegovo hčerinsko. Tako sta ugotovila, da je GEN-I Beograd v letih 2015–2022 nakazal na kosovsko podjetje Martina Berishaja 1.531.480,46 evrov. Martin Berishaj pa je dejansko  dvignil z več gotovinskimi dvigi skoraj isti znesek, kot ga je nakazal GEN-I Beograd, torej 1.392.245,10 evrov. To dokazuje tudi pridobljeni dokument medija Paparaci.

Del nakazil hčerinske družbe GEN-I Beograd črnogorskemu podjetju MB Consulting v lasti Martina Berishaja (Foto: posnetek zaslona)

Kajtazi je za nas povedal, da je leta 2021 Berishaj svoje podjetje prepustil svojemu dolgoletnemu znancu Nahitu Haxiveseliju. Kljub menjavi lastnika je bil ves denar še naprej deponiran na Berishajevem bančnem računu. Ta je od 17. marca 2021 do 20. avgusta 2021 dvignil gotovino v skupnem znesku 276 tisoč evrov. Začel je zelo podjetno, saj je že 17. 3. 2021 (85 tisoč evrov) in 18. 3. 2021 (43 tisoč evrov) dvignil skupno 128 tisoč evrov gotovine. Njegov partner Nahitu Haxiveseli pa od septembra 2021 do avgusta 2022 dobrih 256.928 evrov gotovinskega davkoplačevalskega denarja slovenskih državljanov.

Novinar Vehbi Kajtazi je dokazal, da obstajajo uradni dokumenti bančnih nakazil med GEN-I Beograd in računom Berishajevega kosovskega podjetja MB Consulting, odprtem na kosovski podružnici NLB v Prištini. Tako je Berishaj do avgusta 2021 dvignil 900 tisoč evrov. Kot namen dvigov fizičnega denarja pa je Berishaj navedel ‘za poslovne potrebe’, kar je po mnenju Kajtazija sila nenavadno. Nazoren primer modus operandi t. i. finančne mule Martina Berishaja razkriva celotno operacijo v letu 2021. GEN-I Beograd je vsak mesec najkasneje do 16. v mesecu nakazal finančna sredstva kosovskemu podjetju Berishaja. Ta je pričel z dvigi gotovine sredi marca, natančneje, 17. in 18. marca je dvignil za 128 tisoč evrov gotovine, piše Prava in dodaja, da je v prvih treh mesecih GEN-I Beograd nakazal Berishaju znesek 145.211,93 evrov. V preostalih mesecih sta Berishaj in njegov partner Nahita Haxivesela dvigovala različne vsote denarja v višini od 15 do 65 tisoč evrov približno deset do dvajset dni po nakazilu.

Dvigi gotovine Martina Berishaja iz kosovske podružnice NLB v Prištini (Foto: Vehbi Kajtazi)

Aprila 2021 je GEN-I Beograd Berishaju nakazal 61.725,20 evrov, ta pa je 29. aprila 2021 dvignil 65 tisoč evrov v gotovini. S primerjavo nakazanih in dvignjenih zneskov boste opazili, da so številke bolj ali manj podobne. GEN-I je v letu 2019 na srbsko podružnico v Beogradu nakazal 4.183.834 evrov. Operacija je potekala v treh korakih. Tako so v dveh zneskih v avgustu nakazali iz slovenske krovne družbe v hčerinsko družbo v Srbiji za 602.994 evrov, v mesecu septembru in oktobru 2019 pa približno 1,8 milijona evrov.

Golob je izkoristil priložnost
Kot kaže, so akterji afere od leta 2015 do 2021 prek treh od treh podružnic nakazali (oprali?) skoraj 100 milijonov evrov. Od tega je bilo okoli 60 milijonov evrov očitno nakazanih v Bosno in Hercegovino, sarajevsko podružnico. V Albaniji, podružnica v Tirani, so zelo verjetno pokrili izgubo albanske podružnice. Za to so porabili 14 milijonov evrov! Končno pridemo do GEN-I – podružnice Beograd. Dokazano je, da je zelo verjetno denar za Martina Berishaja prišel neposredno iz slovenskega GEN-I. Berishaj je v letih 2019 in 2020 izvedel več dvigov gotovine v skupnem znesku več kot 600 tisoč evrov. Toliko je Berishaj v teh dveh letih zaslužil v svojem podjetju “MB Consulting”. V letih 2019 in 2020 je GEN-I opravil več nakazil v višini več milijonov evrov prek Invoice Financing v svojo beograjsko podružnico. Vprašanje je, ali ima “GEN-I” sploh dovoljenje slovenskega in evropskega regulatorja za opravljanje tovrstnih bančno-kreditnih poslov. Če ga nima, so vse njihove transakcije nezakonite in pomenijo pranje denarja.

Internacionalizacija poslovanja “GEN-I” prek hčerinskih podjetij jim je omogočila številne načine prikrivanja tako rekoč vsega. Možnosti manipulacije v teh zadevah so ob šibki pravni ureditvi in ​​nadzoru v državah na Balkanu ogromne. Poznavalci trgovanja z električno energijo pravijo, da večina dejavnosti finančnih nakazil, namenjenih zasebnim žepom, sploh ne poteka v “GEN-I” ali njegovih hčerinskih družbah, temveč prek običajnih (fiktivnih) posrednikov. To pa je vedel tudi Robert Golob, ki je to izkoristil.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...