Ukrajinci osvobodili strateško pomembno mesto: “To nam odpira pot do Krima”

Datum:

Osvoboditev okupiranega naselja Robotine na jugu Ukrajine bo olajšala ukrajinski prodor proti Azovskemu morju in Krimu. 

                   

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba ocenjuje, da bi uspehi ukrajinskih sil na južni fronti Ukrajincem lahko omogočili potiskanje okupatorja nazaj na okupirani Krim. To je postalo uresničljivo potem, ko je ukrajinska vojska osvobodila strateško pomembno vas Robotine v Zaporoški regiji. Ruska vojska pa pravi, da so njene sile še vedno v vasi. Spomnimo, da si Ukrajina v veliki poletni ofenzivi prizadeva presekati kopenski koridor do Krima, ki si ga je okupator priključil leta 2014. S takšno potezo bi Kijev prepolovil okupirano ozemlje, ki ga je Rusija okupirala na jugu države. Posledično bi bilo močno oteženo oskrbovanje ruske vojske, poroča Index.

Po besedah Kulebe so Ukrajinci utrdili položaje na bokih vasi Robotine, s tem pa odprli pot proti Tokmaku, Melitopolu ter administrativni meji s Krimom. Tokmak in Melitopol sta ključni okupatorjevi vojaški in logistični vozlišči. Kuleba je še dejal, da se protiofenziva nadaljuje, a priznava, da gre za izjemno težko nalogo. Dejal je še, da je število minskih polj in utrdb brez primere, v zraku pa prevladujejo ruski brezpilotniki, helikopterji in letala, toda Ukrajincem kljub temu postopoma uspeva, je še dejal. Opisal je, kako se je skupina 31 ukrajinskih borcev po trebuhih plazila preko kilometre dolgih minskih polj, kar je brigadi naposled omogočilo osvoboditev Robotin.

Protitankovske mine. Fotografija je simbolična. (Foto: Wikimedia)

Ukrajinska vojska je v včerajšnjem poročilu sporočila, da so bile njene sile uspešne v smereh južno in jugovzhodno od Robotin. Ruska stran trdi, da so njene enote odbile devet napadov na območju Robotin pa tudi v okolici vasi Verbove v bližini. Rusija, ki je pripravila tri obrambne linije, skuša protiofenzivo pričakovano prikazati kot neuspešno. Ameriški inštitut za vojne študije (ISW) je sporočil, da so ukrajinske sile 29. avgusta napredovale vzhodno od Robotin, obenem pa nadaljevale z utrjevanjem položajev v naselju. Ukrajinci sicer trdijo, da jim je uspelo prebiti prvo rusko obrambno linijo.

Kijev pričakuje več zahodnega orožja, zlasti tankov in letal
Ukrajinci nameravajo nadaljevati do položajev, kjer bi jim omogočili napad na vsa mesta pod rusko okupacijo na obali Azovskega morja. Ukrajincem prodiranje sicer otežujejo kilometre dolg sistem jarkov in predorov, vkopane topniške točke in betonske protitankovske ovire, znane tudi kot “zmajevi zobje”. Kijev pričakuje, da bo dobil še več zahodnega orožja, zlasti tankov, opremo za razminiranje in bojna letala. V zvezi z napredovanjem na bojnem polju je prišlo tudi do določenih nesoglasij glede vojaške taktike med ukrajinskimi in ameriškimi generali. Ostri boji potekajo tudi na severovzhodu države, kjer skušajo ruske sile prodreti proti strateško pomembnem mestu Kupjansk v Harkovski regiji.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...