Nastop Putinove infuenserke Ane Netrebko v Ljubljani bi bil škandal!

Datum:

Na letošnjem 70. Ljubljana Festivalu je za konec avgusta napovedan tudi nastop ruske sopranistke Ane Netrebko, ki naj bi nastopila skupaj s soprogom, tenoristom azerbajdžanskega rodu Jusifom Ejvazovim. Ukrajinska skupnost Slovenije je na Festival Ljubljana že naslovila peticijo, v kateri pozivajo k odpovedi njenega nastopa v Ljubljani. Kdo je Ana Netrebko in zakaj je prav, da se ji nastop v Ljubljani prepove?

Ana Netrebko velja za eno od Putinovih neuradnih politkomisarjev iz umetniških krogov, kamor spadata tudi pianist Denis Matusev in dirigent Valerij Gergijev. Gre za umetnike, ki v zameno za neomajno podporo Putinu in njegovemu režimu uživajo državno zaščito pred kritiki ter preiskavami tožilstva in policije. Gre za ljudi, ki so imeli licenco za krajo javnih sredstev, katera so kanalizirali v tuje finančne centre in z njimi kupovali razkošne palače in vile po zahodni Evropi in ZDA. Vsi po vrsti so podprli aneksacijo Krima, še prej pa invazijo Gruzije. Nihče od njih ni obsodil ruskega vojaškega financiranja separatističnih milic v Donecku in Lugansku. Nihče od njih ni obsodil sestrelitve malezijskega potniškega letala. Gre za zveste sistemske aparatčike, ki jih Putin uporablja za legitimatcijo svojih imperialističnih teženj.

Ko so ji zahodne operne hiše začele po invaziji na Ukrajino odpovedovati nastope, je svojo kariero  Netrebkova želela rešiti z besedami: “Moje stališče je jasno. Nisem članica nobene politične stranke niti nisem povezana z nobenim voditeljem Rusije.” Od vojne v Ukrajini se je na videz distancirala in želela ustvariti vtis, kot da nima prav nobenih povezav s Kremljem. Šlo je za obupan poskus rešiti propadlo kariero. A resnica je povsem drugačna.

Putinova influenserka
Netrebkova je s Putinom povezana že desetletja. Leta 2012 je podprla njegovo izvolitev in leta 2011 v intervjuju za Newsweek dejala, da si želi, da bi imela priložnost biti Putinova ljubica, saj občuduje njegovo “močno, moško energijo”. Nedolgo po priključitvi Krima leta 2014 je Netrebkova (ki je leta 2006 postala avstrijska državljanka) podelila denarno donacijo operni hiši v Donecku, v oskrbi proruskega separatističnega voditelja Olega Carjeva. Skupaj sta bila fotografirana z rusko separatistično zastavo.

Ana Netrebko in Vladimir Putin (Foto: epa)

Ukrajinska skupnost Slovenije je na Festival Ljubljana naslovila peticijo, v kateri pozivajo k odpovedi njenega nastopa v Ljubljani
Peticijo z naslovom Ni treba Netrebko je doslej po navedbah prvopodpisanega Jevgenija Gorešnikova, raziskovalca z Instituta Jožef Stefan, podpisalo več kot 700 oseb. Kot so med drugim zapisali v peticiji, ukrajinska skupnost Slovenije ostro obsoja načrtovani nastop Ane Netrebko in Jusifa Ejvazova 26. avgusta 2022 v Cankarjevem domu v Ljubljani, saj “nastope umetnikov, ki neposredno podpirajo zločinski režim diktatorja Putina“, ocenjujejo kot nesprejemljive. “Kultura je najmočnejše orožje v vojni proti Rusiji. Več stoletij je Rusija izkoriščala ravno kulturo za prikrivanje svojih imperialističnih zločinov. In dokler Rusija načrtno izvaja genocid nad ukrajinskim narodom in njegovo kulturo, obstreljuje z raketami otroške zdravstvene domove, porodnišnice, univerze, šole, muzeje, cerkve, knjižnice, je kakršnokoli sodelovanje s tistimi, ki podpirajo vojne zločine, nesprejemljivo,” so še zapisali v peticiji.

Neposredna vpletenost v Putinovo predsedniško volilno kampanjo
Portal Slippedisc je objavil kopijo dokumenta, ki potrjuje neposredno vpletenost Netrebkove v Putinovo predsedniško kampanjo leta 2018. V tej “Доверенное лицо кандидата в президенты (izjavo o podpori)”, ki jo je podpisala z Valerijem Gergijevim in Denisom Macujevom, Netrebkova v pravni izjavi potrjuje, da deluje kot pooblaščenka predsedniškega kandidata Ruske federacije. Spomnimo, kampanja leta 2018 se je zgodila po prvi invaziji na Ukrajino.

Status pooblaščenca je v državnih medijih opredeljen kot “oseba, ki izvaja kampanjo v korist kandidata za predsednika Ruske federacije in v nekaterih primerih lahko deluje v imenu takega kandidata”. Pooblaščence imenuje politična stranka, ki je predlagala kandidata za predsednika Ruske federacije, ali kandidat sam. Registrirani morajo biti pri Centralni volilni komisiji Ruske federacije.“ Gre torej za nekakšne politične influenserje, s katerimi si Putin na zahodu išče legitimiteto.

Metropolitanska opera v New Yorku je nastope Netrebkove že pred časom odpovedala. Generalni direktor opere Peter Gelb je takrat dejal, da hiša ne bo več sodelovala “z umetniki ali institucijami, ki podpirajo Putina ali jih on podpira – dokler ne bosta ustavljena invazija in ubijanje, vzpostavljen red in dokler ne bo prišlo do vojne restitucije.”

Njen nastop na Ljubljana festivalu bi bil tako svojevrsten škandal, Ukrajinska skupnost v Sloveniji pa upravičeno opozarja, da bi bil neprimeren. Šlo bi za legitimizacijo Putinovih ambicij na Balkanu prek svojih umetniških posrednikov, ki znotraj ruske nomenklature opravljajo tudi delo neformalnih diplomatov in zastopnikov ruskega imperializma.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...