[Obveščevalni podatki] Kako daleč je konec Putinovega režima? Zapustil naj bi ga visoki “kremeljski uradnik”

Datum:

V mednarodne medije je pronicala vest, da naj bi nek visoko rangirani kremeljski uradnik samoiniciativno kontaktiral “zahod” z namenom končanja vojne v Ukrajini. Sicer ni znano, za katerega uradnika naj bi šlo, obveščevalni viri pa pravijo, da naj bi šlo za osebo, ki velja za enega izmed “stebrov režima”. Ta pa naj bi zahodnim obveščevalcem povedal, da znotraj kremeljskih zidov vlada panika zaradi poti, po kateri Rusijo pelje njen predsednik Vladimir Putin. 

V obveščevalnih krogih se je že nekaj časa špekuliralo, kakšni bodo učinki ekonomskih sankcij (pa tudi same vojne v Ukrajini) na ruski režim. Po eni strani spremljamo zagotavljanja ruskih oblasti, da se jih sankcije skoraj niso dotaknile, oz. jih obvladujejo s spretnimi finančnimi manevri, po drugi strani pa vsake toliko v medije pronicajo informacije, da se za tesno zaprtimi sobanami v Kremlju krha ruska oblast pri samem vrhu.

Glede na pretekle izkušnje in brezkompromisno naravno ruskega režima bi bil neimenovani uradnik v smrtni nevarnosti, če bi se njega identiteta razkrila. Odkar se je v Ukrajini začela vojna, so namreč na čudne načine umrli, ali pa so bili tudi po uradnih navedbah ruskih organov umorjeni številni visoki člani ruske družbe. Na primer, malo po začetku vojne je Anatolij Čubajs, nekdanji podpredsednik vlade, pod katerim se je Rusija transformirala iz komunistične v kapitalistično ekonomijo, odstopil kot Putinov posebni odposlanec k mednarodnim organizacijam. Do odstopa je prišlo zaradi njegovega protesta proti vojni. Njegovo disidenstvo bo sedaj najverjetneje plačal z življenjem. Prejšnji mesec je Čubajs v tujini resno zbolel zaradi otopelosti udov, sedaj pa naj bi se zdravil na intenzivni negi zaradi redke nevrološke bolezni. Njegov primer pa je le eden izmed mnogih. Številni bankirji, podjetniki in finančniki povezani z rusko industrijo izvoza energentov so v preteklih mesecih storili samomor ali pa so bili umorjeni pri belem dnevu.

Putinova lokacija pogosto ni znana. Obstajale naj bi vsaj tri identične pisarne, iz katerih preko spletnih orodij sestankuje s svojimi podrejenimi. (Foto: epa)

V Kijevu niso presenečeni
Vest je naletela tudi na odziv v ukrajinski prestolnici, kjer pravijo, da se je podobno dogajalo tik pred koncem druge svetovne vojne. “V zaključnih fazah druge svetovne vojne so se uradniki, ki jih je skrbela prihodnost njihove države, to tudi skušali zagotoviti,” je za The Mirror komentiral ukrajinski diplomatski vir.

Kaj točno naj bi ruski uradnik ponudil “zahodu”, še ni znano. Lahko bi šlo za občutljive informacije iz bojišča, kremeljske intrige, ki bi lahko škodile predsedniku Rusije, ali pa zgolj obvestilo, da se proti Putinu pripravlja zarota, ki bi ga odstranila z oblasti.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...