Ukrep za spodbujanje rojstev: Krizni dodatek za novorojenčke še leto dni po koncu epidemije

Datum:

Vlada je v predlog sedmega protikoronskega zakona, ki ga bo državni zbor predvidoma potrdil še letos, vključila tudi izredno pomoč ob rojstvu otroka. Izplačilo v višini 500 evrov je predvideno za vse otroke, rojene še leto dni po koncu epidemije. Ukrep je namenjen tudi spodbujanju rojstev, saj število novorojenih otrok v Sloveniji pada. Dodatek bodo prejeli tudi tisti, ki so bili rojeni v času razglašene epidemije v letu 2020.

                   

Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejela v soboto. V njem so zapisani dodatni ukrepi za blažitev posledic epidemije za gospodarstvo in najbolj ranljive skupine prebivalstva, finančni minister Andrej Šircelj je med njimi naštel upokojence, študente, družine, nekatere zaposlene, verske uslužbence in kmete. “Za vsakega novorojenega otroka bo država plačala 500 evrov,” je dodal.

Predlog zakona je vlada že poslala v obravnavo v DZ in poslanci ga bodo predvidoma potrjevali na izredni seji prihodnji torek. V njem je med drugim zapisano, da se za blažitev posledic epidemije za starše otrok s stalnim prebivališčem v Sloveniji zagotovi 500 evrov izredne pomoči ob rojstvu otroka.

Ukrep za spodbujanje rojstev
Vlada ta predlog pojasnjuje z dejstvom, da imajo mnoge družine v času epidemije nižje dohodke zaradi čakanja na delo ali izgube zaposlitve, prikazuje pa ga tudi v luči ukrepov družinske politike za spodbujanje rojstev. Upravičenec bo eden od staršev otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega od dne uveljavitve sedmega protikoronskega zakona še do enega leta po koncu epidemije. Nazadnje je vlada epidemijo, ki jo je v drugem valu razglasila oktobra, za novih 30 dni podaljšala s prejšnjim petkom. Po predlogu se bo sredstva za izplačilo izredne pomoči ob rojstvu otroka zagotovilo iz državnega proračuna, izplačani znesek pa načeloma ne bo vplival na upravičenost do pravic iz javnih sredstev in se od njega ne bo plačala dohodnina.

V Sloveniji se je leta 2019 po podatkih statističnega urada rodilo 19.328 otrok, kar je bilo 1,3 odstotka manj kot leta 2018, ko se je ta številka prvič po desetih letih spet spustila pod mejo 20 tisoč.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...