fbpx

Matej Lahovnik: “Sedmi protikrizni paket je finančno težak, ker je vlada upoštevala, da bodo naslednji meseci zaradi nepredvidljive epidemiološke situacije negotovi”

Vodja vladne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik. (Foto: STA)

Sedmi protikrizni paket je finančno težak, ker je vlada upoštevala, da bodo naslednji meseci zaradi nepredvidljive epidemiološke situacije negotovi in da lahko pomembnejše okrevanje gospodarstva pričakujemo šele v drugi polovici leta, ko bo dovolj velik delež prebivalstva precepljen proti koronavirusu in se bomo vrnili v staro normalnost,” je za Nova24TV pojasnil nekdanji gospodarski minister in vodja posvetovalne skupine strokovnjakov za blaženje gospodarskih posledic pandemije, dr. Matej Lahovnik. 

Sedmi protikrizni paket (PKP-7) vključuje neposredne finančne pomoči gospodarstvu v obliki še višjega financiranja fiksnih stroškov. Zelo pomembno je, da država financira tudi hitre teste podjetjem in da je pripravljena podlaga za množično testiranje, saj bo to omogočilo hitrejše okrevanje in zagon gospodarstva, je povedal vodja posvetovalne skupine strokovnjakov za blaženje gospodarskih posledic pandemije, dr. Matej Lahovnik, ki je bil dvakrat tudi minister za gospodarstvo. “Pomoč je usmerjena tudi na najbolj ranljive skupine prebivalstva kot so upokojenci z nizkimi pokojninami in zaposleni z nizkimi plačami ter študenti. Zelo pomemben protikrizni reformni ukrep je, da bodo podjetniki in zaposleni sporazumno odločali, če bo zaposleni po izpolnitvi pogojev za upokojitev še nadaljeval z delom ali pa se bo upokojil in omogočil delo nezaposlenim,” je poudaril Lahovnik.

Lahovnik se je dotaknil tudi aktualne tematike glede financiranja nevladnih organizacij (NVO), osrednji mediji so namreč poročali, da je vlada v PKP-7 “podtaknila”  ukinitev Sklada za nevladne organizacije. Pojasnil je, da: “Sedmi protikrizni paket tudi spreminja del financiranja nevladnih organizacij preko dohodnine. Mnogi do sedaj sploh niso vedeli, da se 0,5 odstotka dohodnine, ki je niso nikomur namenili, ampak so jo želeli pustiti v proračunu, ni ostal v proračunu. Ta del dohodnine se preko sklada nevladnih organizacij po nekih kriterijih razporeja izbranim nevladnim organizacijam. Po novem bomo lahko en odstotek svoje dohodnine, torej dvakrat več kot doslej, namenili nevladnim organizacijam. S tem da bomo o tem, kateri nevladni organizaciji se odstotek dohodnine namenja, neposredno odločali davkoplačevalci, namesto komisij.” Teze, da vlada ukinja financiranje nevladnikov so navadno zavajanje, je še enkrat poudaril Lahovnik in pojasnil, da se večina programov financira preko resornih ministrstev, spreminja pa se le del, ki se nanaša na prostovoljne donacije dohodnine in to tako, da bodo lahko zbrali dvakrat več sredstev – ampak seveda tisti nevladniki, ki se bodo malo potrudili in prepričali davkoplačevalce, da jim namenijo del dohodnine.

Vlada RS je zapisala, da je glavni cilj predloga PKP-7 omiliti in odpraviti posledice covida-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva. Sedmi protikoronski paket med drugim prinaša: solidarnostni dodatek do 300 evrov za upokojence z nizkimi pokojninami, enkratni solidarnostni dodatek za otroke (za 1. do 5. dohodninski razred bo dodatek znašal 50 evrov na otroka), enkratni solidarnostni dodatek za študente v višini 150 evrov, izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 evrov, dodatek za velike družine s tremi otroki 100 evrov, za družine s štirimi ali več otroki pa bo dodatek znašal 200 evrov, zaposleni, ki imajo plačo do višine dveh minimalnih plač, dobijo 200 evrov dodatka, pomoč in zagotovitev sredstev za nakup antigenskih hitrih testov na virus SARS-CoV-2, sredstva za garancije za bančne kredite, nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je zapisal, da na njegovem področju PKP-7 prinaša podaljšanje nadomestil za izvajalce občasnih prevozov z avtobusi (33 evrov na dan za avtobus), uvedba nadomestil za izvajalce občasnih prevozov s kombiji (8+1), izvajalce železniškega prevoza potnikov, avtobusne postaje v času nedelovanja javnega potniškega prometa. Podaljšanje sheme SID banke za prevoznike, zagotovitev sredstev v proračunu za znižanje letalskih pristojbin v letu 2021 in nadomestila za izvajalce šolskih prevozov.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sporočil: “Delamo vse za ohranitev našega gospodarstva v najboljši možni formi,” ter povedal, da PKP-7 prinaša dodatno pomoč za najbolj prizadeta mala in srednja podjetja. “Kapico na zaposlenega za subvencijo fiksnih stroškov smo podvojili, slovenski podjetniški sklad bo imel za 90 mio evrov nove linije brezobrestnih kreditov, preko 100 mio evrov garancij s subvencijo obrestne mere za MSP, SID banka bo omogočila 200 mio evrov ugodnih kreditov za turizem, za hitre teste za podjetja bomo namenili 40 evrov na zaposlenega, zagotovili bomo dodatnih 5 mio zaščitnih mask za mikro podjetja,” je naštel še nekaj protikoronskih ukrepov, ki so v sklopu PKP-7.

Boj proti covidu-19 je skupni boj. Skupaj zmagamo ali skupaj izgubimo
Poročali smo že, da predlog PKP-7 po besedah poslanca Jureta Ferjana vsebuje solidarnostni dodatek do 300 evrov za upokojence s pokojninami do 714 evrov, enkratni solidarnostni dodatek za ranljive skupine oseb na podeželju, ki imajo nizke dohodke, enkratni solidarnostni dodatek za otroke v višini 50 evrov do petega dohodkovnega razreda, dodatek za velike družine s tremi otroki v višini 100 evrov in za družine s štirimi ali več otroki 200 evrov, enkratni solidarnostni dodatek za študente v višini 150 evrov, izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 evrov (trenutno znaša 286,72 evrov), vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, delodajalec izplača krizni dodatek v višini 200 evrov, 2000 evrov mesečno na zaposlenega, če so podjetju prihodki od prodaje upadli za več kot 70 odstotkov, država bo gospodarstvu iz proračuna plačala vse hitre teste za testiranje na covid-19, medicinski pripomočki potrebni v boju proti covidu-19 bodo oproščeni plačila DDV, sredstva za garancije za bančne kredite, nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov, vsem slovenskim prostovoljnim gasilskim društvom, ki zaradi epidemije ne morejo zbirati prostovoljnih prispevkov, so zagotovljena dodatna sredstva. “Boj proti covidu-19 je skupni boj. Skupaj zmagamo ali skupaj izgubimo. Prepričan sem, da bomo zmogli, tako kot že mnogokrat do sedaj, kot narod ali kot človeštvo. Skupaj. Enotno. Pogumno. Odločno. Zmagovito,” je v duhu solidarnosti sklenil Ferjan.

Sara Bertoncelj