Urbanija odgovarja levičarskemu DNS: “Ker je šlo za očitno stisko obeh zaposlenih, ki ji nista bila kos, ne bom sprožil disciplinskega postopka”

Datum:

V društvu novinarjev Slovenije so se odzvali na dopis, ki ga je v zvezi s spornimi dejanji novinarja Saše Kranjca in urednice Vesne Pfeiffer odgovorni urednici Jadranki Rebernik poslal direktor Televizije Slovenije Uroš Urbanija. DNS v odzivu dopisu pripisuje pomen, ki ga dopis ne vsebuje, nato pa Urbanijo poziva, naj pripisanega pomena nikar ne uresniči. 

                   

Spomnimo, pretekli teden je odgovorni urednik tednika Mladina Grega Repovž objavil kolumno, v kateri poziva k odpuščanju novinarjev, ki so se na javni RTV zaposlili v času pretekle vlade. Kolumna je hitro razburila kritično javnost, saj gre za povsem fašistični poziv k odpuščanju novinarjev po ključu strankarske pripadnosti. Društvo novinarjev Slovenije, ki naj bi skrbelo za integriteto novinarskega poklica, se na poziv ni odzvalo, saj se z njim očitno strinjajo, so pa se burno odzvali na omenjeni dopis.

Ker gre dejansko za fašistični poziv, ki spominja na neke druge, temačnejše čase, je direktor TV Slovenija napovedal odpoved poslovnega sodelovanja s tednikom Mladina. TV Slovenija je nato informacije o tem objavila v prispevku, novinar oddaje Saša Krajnc pa je pred predvajanjem prispevka izjavil, da se ta objavlja po neposrednem naročilu odgovorne urednice. Gre za precej nenavadno odločitev, saj je samoumevno, da je izbira tematik poročanja odvisna ravno od urednikov, javno “poročanje” o tej samoumevnosti pa očitno izkazuje neko željo, da se zlorabi javni medijski prostor za propagando dela novinarske srenje.

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija (Foto: STA)

DNS: Gre za neformalno obliko pritiska 
Ker je Urbanija od odgovorne urednice televizijskega programa zahteval, da z omenjenima opravi razgovor in jima razporedi naloge, ki sta jih sposobna profesionalno opravljati, so v DNS sklenili, da gre za grožnjo s premestitvijo ali odpovedjo delovnega razmerja. “Kakršen koli poseg v status obeh novinarjev bomo razumeli kot hudo kršitev tako medijske kot delovnopravne zakonodaje,” so zapisali v DNS in tako skušali argumentirati, da tako novinarju Saši Kranjcu kot urednici Vesni Pfeiffer delovni mesti brezpogojno pripadata.

Urbanija je sicer že pred samim odzivom DNS jasno povedal, da zoper enega in drugega ne namerava sprožiti disciplinskega postopka: “Ker je šlo za očitno stisko obeh zaposlenih, ki ji nista bila kos, ne bom sprožil disciplinskega postopka,” je povedal.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer – nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...