Ustavno sodišče ponovno zadržalo stečaj T-2

10
Vir: STA

Izvajanje stečaja telekomunikacijske družbe je začasno zadržano, je odločilo ustavno sodišče, ki je tako ugodilo predlogu največjega lastnika T-2, družbi Garnol, in predlogu družbenika Gratel. Sodišče je družbi T-2 dovolilo, da nadaljuje s poslovanjem.

Ustavni sodniki so svojo odločitev, da lahko T-2 nemoteno posluje naprej, utemeljili z dejstvom, da bi prepoved poslovanja v času dokončnega odločanja sodišča lahko prispevala k nastanku razlogov, ki so povzročili stečajni postopek. Garnol in Gratel razplet dogodkov sprejemata z zadovoljstvom, ob tem pa sta prepričana, da bo ustavna pritožba, ko bo razglašena dokončna odločitev, uspešna, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zgodba o stečaju T-2 ima že zelo dolgo brado. Do odločitve ustavnega sodišča prihaja po tem, ko je Višje sodišče v Ljubljani ugodilo pritožbi DUTB, Banke Celje in TCK, ki je bila podana proti sklepu o zavrnitvi predloga za začetek stečajnega postopka nad družbo T-2. Višje sodišče je o zadevi odločalo, saj je pred tem ustavno sodišče ugodilo predlogu Garnola za razveljavitev odločitve ljubljanskega višjega sodišča, sodišču pa je zadevo nato vrnilo v ponovno odločanje.

T-2 prvič v škricpih leta 2009
Težave T-2 so se začele v času gospodarske krize. Družba je bila ustanovljena leta 2004, nato je prvih nekaj let poslovala dobro, leta 2009 pa je zaradi visokih dolgov zapadla v težave. DUTB je zaradi tega zahtevala začetek stečaja, vendar je bil postopek na zahtevo lastnikov T-2 ustavljen. Upniki so zaradi tega vložili pritožbo, zaradi katere se je v preteklem letu ponovno začel stečajni postopek. Garnol se je na odločitev pritožil na ustavno sodišče, ki pa je lani novembra odločilo v njegov prid.

Ž. K.