Uvoženi nasilni protesti foruma Sao Paulo v Peruju so v ponedeljek terjali več smrtnih žrtev

Datum:

V novih spopadih med perujsko vojsko in podporniki odstavljenega predsednika Pedra Castilla je bilo v ponedeljek ubitih najmanj 17 ljudi, je sporočil urad južnoameriškega varuha človekovih pravic in perujske varnostne sile pozval k zadržanosti. Spopadi so izbruhnili, potem ko so protestniki v mestu Juliaca poskušali vdreti na letališče. Spomnimo, da je perujski obrambni minister Jorge Chávez sporočil, da je po poročilih obveščevalnih služb več Bolivijcev vstopilo v državo, da bi spodbujali nasilne levičarske nemire in separatizem na jugu države.

V zadnjem mesecu Peru pretresa val nemirov, ki so zahtevali osvoboditev nekdanjega marksističnega predsednika Pedra Castilla. Castillo je bil obtožen in aretiran 7. decembra, potem ko je poskušal razpustiti perujski kongres pred glasovanjem o obtožbi, poteza, znana kot autogolpe (“samodržavni udar”), saj bi v bistvu nezakonito preprečila njegovo odstavitev.

Smrtonosni protesti v podporo Castillu, ki so bili usmerjeni v kmetijsko industrijo in organizirane cestne zapore, so bili deležni podpore Castillovih zaveznikov v drugih regionalnih vladah. Protesti so med božičnimi in novoletnimi prazniki za kratek čas pojenjali, a so v začetku leta 2023 hitro nadaljevali. Od prvega tedna januarja je južna regija Puno trenutno perujska regija z največjim številom protestov in incidentov, povezanih z izgredi.

V novih spopadih med perujsko vojsko in podporniki odstavljenega predsednika Pedra Castilla je bilo v ponedeljek ubitih najmanj 17 ljudi, je sporočil urad južnoameriškega varuha človekovih pravic in perujske varnostne sile pozval k zadržanosti. Spopadi so izbruhnili, potem ko so protestniki v mestu Juliaca poskušali vdreti na letališče. Na letališču v jugovzhodnem mestu Juliaca se je v ponedeljek zbralo na tisoče protestnikov, od katerih jih je približno 2000 skušalo vdreti v objekt z improviziranim orožjem, je sporočil vodja kabineta predsednice Alberto Otarola in dodal, da se je podoben incident na letališču zgodil že v soboto.

Protesti v Peruju (Foto: epa)

Vse smrtne žrtve so podlegle strelnim ranam, je za perujsko televizijo sporočil zdravnik Calos Monge. Župan mesta Juliaca Oscar Caceres pa je obsodil medsebojno pobijanje Perujcev in pozval k miru. Prav tako so demonstranti v ponedeljek blokirali številne ceste v šestih od 25 regij vključno s priljubljenimi turističnimi območji. Vlada pa je prepovedala vstop v državo nekdanjemu predsedniku Bolivije Evu Moralesu, ki ga obtožuje vmešavanja v notranje zadeve Peruja. Morales se je med protesti v Peruju večkrat zoperstavil sedanji predsednici Dini Boluarte.

Forum Sao Paulo
Kot smo že poročali, se forum Sao Paulo, ki združuje južnoameriške levičarske stranke in njihove voditelje, poslužuje socialnega inženiringa in drugih subverzivnih metod za doseganje svojih končnih revolucionarnih ciljev zavladati Latinski Ameriki z neomarksističnimi vladami. Gre za ideološko-gverilski forum enako mislečih skrajnih levičarjev stalinistične šole, ki se napaja predvsem iz denarja narkokartelov – narkokarteli namreč odlično uspevajo v simbiozi z levičarskimi vladami, ki jih ne preganjajo – še več, levičarski voditelji postanejo neformalni šefi narkokratelov. Ciljna utopija je seveda kubanska komunistična represija, do zdaj pa jim je uspelo na kolena spraviti že več držav Latinske Amerike (Venezuelo, Bolivijo, Nikaragvo …). V imenu boja za socialno pravičnost čez mejo pošiljajo plačane “protestnike” iz držav, ki si jih je Forum s svojimi metodami že podredil. O forumu Sao Paulo (po katerem je ime najbrž dobil tudi slovenski Forum 21) v svoji novi knjigi izčrpno piše avtor Alejandro Peña Esclusa. Za našo evropsko politično resničnost je pomembno predvsem, da so lovke narkokartelsko sponzoriranega foruma Sao Paulo prodrle tudi v EU – npr. skozi špansko stranko Podemos, ki močno spominja na našo stranko Levica. Stranka Podemos je danes v vladni koaliciji skupaj s socialisti – torej je stanje precej podobno trenutni situaciji v Sloveniji.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...