V Avstriji po krvavem terorističnem napadu zapirajo radikalne mošeje!

Datum:

Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer in kulturna ministrica Susanne Raab sta danes za javnost sporočila, da nameravajo na Dunaju zapreti vse radikalne mošeje. Odločitev je padla po nedavnem krvavem terorističnem napadu. Pred odločitvijo pa se je avstrijski politični vrh posvetoval tudi s predsednikom lokalne muslimanske skupnosti Ümitom Vuralom. 

Tako avstrijski notranji minister Karl Nehammer kot tudi tamkajšnja kulturna ministrica Susanne Raab sta na novinarski konferenci sporočila, da je bil moški, ki je v ponedeljek zagrešil krvav teroristični napad, aktiven v dveh lokalnih dunajskih mošejah. Eno, ki je bila podrejena tamkajšnjemu predsedniku muslimanske skupnosti, bo odslej zaprta na podlagi zakona o islamu, drugo, ki deluje neodvisno od tega predsednika, pa bodo zaprli na osnovi zakona od društvih. Mediji še poročajo, da je tamkajšnja policija ob podpori specialcev, izvedla obsežnejšo akcijo v mošeji v mestni četrti Meidling, vendar pa ob tem še ni znano, ali je bil kdo tudi aretiran, poroča STA.

Avstrijski minister za notranje zadeve Nehammer je potrdil, da je bil eden od storilcev streljanja na Dunaju islamski terorist. Menijo, da je vsaj eden od njegovih sostorilcev na begu. “Včeraj zvečer smo doživeli napad vsaj enega islamističnega terorista,” je novinarjem povedal minister in dodal, da je moški, ki ga je ubila policija, simpatizer Islamske države (IS). Nehammer je napadalca opisal kot radikaliziranega posameznika s povezavami s teroristično skupino Islamska država. Medtem je policija sporočila, da se je število smrtnih žrtev zaradi streljanja v avstrijski prestolnici povečalo na štiri (dve ženski in dva moška), 20 pa je ranjenih.

Policija na prizorišču islamističnega terorističnega napada na Dunaju 2. novembra 2020 (foto: EPA)

Streljanje na najmanj šestih različnih lokacijah v različnih delih glavnega mesta, se je začelo pred stavbo glavne sinagoge. Videoposnetek je pokazal, da je eden izmed težko oboroženih napadalcev streljal na naključne ljudi na ulici in se obstreljeval s policisti, ki so prišli na kraj dogodka. Priče so za medije povedale, da so napadalci streljali tudi na ljudi, ki so sedeli v restavracijah in barih. Na enem od videoposnetkov je bilo slišati napadalca, ki je vzkliknil “Alah je velik (Allahu Akbar)!” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...