V Belgiji zaradi načrtovanja bombnega napada na izgnano iransko opozicijsko skupino NCRI začeli sojenje iranskemu diplomatu!

Datum:

V petek se je v Belgiji pričel sodni proces proti iranskemu diplomatu in še trem Irancem, ki naj bi načrtovali bombni napad na izgnano opozicijsko skupino. Iranci so skušali podstaviti bombo prav tedaj, ko naj bi se predstavniki že omenjene skupine srečali v Franciji leta 2018. Prvič v zgodovini se je sicer pripetilo, da je katera od evropskih držav sprožila sodni proces proti kakšnemu iranskemu državnemu uradniku zaradi terorizma. 

Belgijski tožilci so tri Irance in iranskega diplomata Assadolaha Assadija, ki je nastanjen na Dunaju, obtožili terorizma. Kot pravijo, so iranski državljani načrtovali napad na zborovanje v Parizu, ki ga je organiziral Iranski državni svet za odpor (NCRI). Osrednji nagovor na dogodku je imel odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa in nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani. Assadi je bil sicer aretiran v času počitnikovanja v Nemčiji ter predan belgijskim oblastem, vendar pa iranski diplomat zavrača udeležbo na sodišču in se ni udeležil prvega dne sojenja v mestu Antwerp, poroča Reuters

Prav tako že omenjeni iranski diplomat ni komentiral obtožb na svoj račun. Namesto njega se je na sodišču pojavil zgolj njegov odvetnik Dimitri de Beco, ki je ob tem pojasnil, da ga je stranka prosila, da bi jo zastopal na sodišču in dal sodnikom vedeti, da jih iranski diplomat povsem spoštuje, vendar mu zaradi imunitete ne bi smeli soditi. Assadi je bil tretji svetovalec na iranskem veleposlaništvu na Dunaju. Francoski uradniki so ob tem izrazili prepričanje, da je bil v južni Evropi odgovoren za zbiranje obveščevalnih podatkov ter je deloval po naročilih iz Teherana.

Iranski državni svet za odpor (NCRI) je v Berlinu leta 2019 organiziral shod za svobodni Iran. (Foto: epa)

Islamska republika pa je obtožbe na svoj račun že večkrat zavrnila. Poleg tega naj bi obtožbe o načrtovanem napadu označila za lažne, celotno operacijo pa pripisala NCRI, ki jo obravnava kot teroristično skupino. Sodni proces naj bi se predvidoma nadaljeval prihodnji teden. Sodbo lahko pričakujemo še ta mesec oziroma v začetku januarja. Je pa že marca Assadi oblasti opozoril na morebitne povračilne ukrepe s strani neidentificiranih skupin, v primeru, da bi bil spoznan za krivega. Oblasti ob tem navajajo, da je teroristično dejanje preprečila usklajena operacija francoskih, nemških in belgijskih varnostnih služb.

Pri dveh osumljencih, povezanih z iranskim diplomatom, so našli razstrelivo in detonator, onadva pa vztrajata, da nista želela nikogar ubiti

Dva Assadijeva soosumljenca so aretirali v Belgiji, ob tem pa sta imela pri sebi eksplozivno sredstvo TATP in detonator. Njuni odvetniki so v petek za javnost sporočili, da noben od njiju ni imel namena koga ubiti. Odvetniki, ki zastopajo udeležence shoda iz leta 2018, trdijo, da diplomatske imunitete ni mogoče uporabiti kot kritje za izvedbo terorističnega napada, za katerega je zagrožena maksimalno 20 letna zaporna kazen.

Pranje iranskega denarja v NLB. (Foto: Demokracija)

Že omenjeni odvetniki pa so ponosni na Belgijo kot državo in na sebe, ker so si drznili izpeljati tako pogumno sodno akcijo. Francija je ob tem izrazila prepričanje, da za načrtovanim napadom iz leta 2018 stoji iransko obveščevalno ministrstvo zato je posledično izgnala iranskega diplomata. Evropske države pa Iran obtožujejo še drugih kriminalnih dejanj, zlasti proti drugače mislečim Irancem, ob čemer je mogoče navesti primera dveh umorov na Nizozemskem v letih 2015 in 2017 ter preprečen atentat na Danskem. Tudi v teh primerih je Islamska republika zanikala svojo vpletenost.

Lovke iranskega režima segajo tudi v Slovenijo: njegovi izpostavi sta med drugim NLB in stranka Levica 

Lovke iranskega režima pa segajo tudi do slovenske politike in gospodarstva. Kot je znano je od 12. decembra 2008 pa do 23. decembra 2010 v NLB potekalo veliko pranje denarja, ki se približuje milijardi dolarjev. Pranje denarja v NLB se je začelo kmalu po začetku mandata devete Vlade RS na čelu z Borutom Pahorjem, ki je v parlamentu zaprisegla 21. novembra 2008, potem ko so z afero Patria uspeli blokirati normalno volilno tekmo na parlamentarnih volitvah.

Smo pa nedavno prav tako poročali, da sta član stranke Levice Matjaž Razdrih in sodna tolmačka za perzijski jezik ter prevajalka iz Maribora Nada Altbauer, bila glavni povezavi z Iransko revolucionarno gardo ter iranskim teokratskim režimom. Oglasili so se nam že prvi prestrašeni iranski žvižgači, ki potrjujejo naše navedbe v zvezi z Altbauerjevo. Zadeva je zelo resna, saj je neposredno povezana z ogrožanjem slovenske nacionalne varnosti. Tolmačka pa skupaj s svojimi iranskimi vezami grozi vsakemu, ki jo bo razkril. Zgodba prikazuje tudi odnos nekaterih policijskih postaj v Sloveniji, kjer mislijo, da je ogrožanje slovenske nacionalne varnosti zgolj izmišljotina nemočnih žrtev. Smo pa že poročali tudi o tem, da v Sloveniji obstaja rusko-iranska vohunska mreža in je povezana zlasti s slovensko ekstremno levico, tudi stranko Levica.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...