Čeferin kot novi stric iz ozadja: Nekoč trdil, naj se politika ne vmešava v šport, te dni pa vztrajno klical poslance SMC in jih prepričeval naj prestopijo k opoziciji!

Datum:

V slovenski politiki imamo še enega lobista, ki v svojih javnih nagovorih zelo rad razpreda, da se politika ne sme vmešavati v šport in obratno, a kot kaže, predsednik UEFA Aleksander Čeferin govori eno in dela drugo. Prav tako ni jasno, kako mu ob vodenju tako pomembne funkcije v svetu športa ostaja dovolj časa, da se vpleta v notranjepolitične zadeve matične države. Te dni naj bi Čeferin snubil poslance SMC Janjo Slugo, Branislava Rajića in predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča naj prestopijo v tabor leve opozicijske Koalicije ustavnega loka, ki jo sestavljajo LMŠ, SD, Levica in SAB, vodil pa naj bi jo ekonomist Jože P. Damijan.

Na slovenski politični levici se pojavlja zanimiv fenomen oseb, ki so v svojem zanosu, navkljub uglednim službam v tujini, pripravljene biti še sveto vojno s predsednikom vlade Janezom Janšo in njegovo vlado. Eden takšnih je glavni operativec Gregor Golobič s svojo “vojsko” pomagačev, med katere spadajo Bogdan Biščak, Drago Kos, Matjaž Han, Martin Odlazek, Tomaž Vesel. Kot zadnje čase opažamo, pa podoben angažma kaže tudi nekdo, ki naj ne bi imel s politiko popolnoma nobene veze.

Gre za Aleksandra Čeferina, uglednega pravnika in predsednika UEFE, ki je tudi sam v preteklosti jasno poudaril, da se politika ne sme vtikati v šport, šport pa ne v politiko. Kot namreč kaže je izdal svoje lastne kreposti in se dejavno vključil v rušenje aktualne desnosredinske koalicije, ki povsem dobro deluje v blagor vseh Slovencev, tako levih kot tudi desnih, medtem ko se je država znašla v primežu epidemije, ki ogroža zdravje, življenja in gospodarstvo.

Propadli politik Gregor Golobič in šef UEFA Aleksander Čeferin (Foto: STA)

O tem, da je Čeferin nekakšen novi stric iz ozadja sicer poročajo številni slovenski mediji, ki pa očitno ne deluje sam, ampak v sodelovanju s še enim stricem, ki slovi celo kot glavni operativec globoke države – Gregorjem Golobičem. Če za Čeferina tovrstni prevratniški podvigi ravno niso povsem razumljivi pa je za nekoga kot je propadli politik Golobič – ki mu ravno ne gre niti v politiki niti v podjetništvu in se zato, da bi obdržal kakšno veljavo sili na razna mednarodna srečanja Trilaterale, kamor dejansko sploh ni povabljen – še nekako razumljivo. Bistveno je to, da naj bi po neuradnih informacijah tako Čeferin kot tudi Golobič v tandemu nadlegovala poslance koalicijske partnerice SMC.

Izvedeli smo, da Golobič in Čeferin po telefonu tandemsko nadlegujeta tri poslance stranke SMC
V zadnjem času naj bi njune nadležne klice prejeli: Janja Sluga, Branislav Rajić in Igor Zorčič. Očitno sta jih prepoznala kot najšibkejše člene koalicije. Vsi po vrsti pa so zaradi telefonskih pogovorov tako prestrašeni, da o vsem skupaj sploh ne želijo govoriti, zato ni jasno za kakšne grožnje ali izsiljevanja natanko je v resnici šlo, samo upamo pa lahko, da ni bila kaj v slogu “Cosa nostre”. A kot kaže si oba strica želita predvsem to, da bi ti poslanci izdali aktualno vlado in se pridružili samooklicanemu, evroskeptičnemu mandatarju Jožetu P. Damijanu ter njegovi “lokostrelski” koaliciji KUL.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Gre za poskus rušenja povsem legitimne desnosredinske Janševe vlade. Zamenjali naj bi jo z nekakšno alternativno koalicijo, ki so jo iz med seboj ne ravno prijateljskih levih opozicijskih strank “sešili” lobisti tranzicijske gospodarsko-politične buržoazije. Naravnost bizarno pri tem je predvsem to, da bi alternativo sestavili iz istih strank, ki so bile skupaj v prejšnji koaliciji in je zaradi nezmožnosti sodelovanja klavrno propadla z odstopom Marjana Šarca. Ta se nikakor ne more sprijazniti, da je bila odstavljena od proračunskega “korita”, zato smo morali njeno “kruljenje” poslušati vsak petek, pa še kdaj vmes, vse od spomladi dalje. Obenem se pojavlja vprašanje kako je lahko takšno Čeferinovo vmešavanje skladno z integriteto funkcije predsednika EUFE? Kaj menijo o tem in, ali bodo na UEFI sprožili razpravo ter ostala vprašanja v zvezi s tem, smo naslovili na posamezne nacionalne nogometne zveze. Ko prejmemo odgovore, jih bomo z veseljem objavili.

Vendar pa Čeferinovo domnevno vmešavanje v domačo politiko ni edini madež na njegovi javni podobi. Pred meseci, ob pričetku prvega vala epidemije, je namreč zaslovel kot nekdo, ki bolj ceni nogometni spektakel od zdravja in življenj ljudi. Ker so se spomladi Belgijci, zaradi epidemije novega koronavirusa odločili zaključiti sezono, jim je predsednik UEFE Čeferin zagrozil kar z izključitvijo vseh njihovih klubov iz evropskih tekmovanj. Nad Čeferinom ogorčen belgijski navijač je kakor smo poročali na Nova24TV nanj naslovil pismo, v katerem ga med drugim sprašuje, ali bi pustil svoji hčeri, da obišče javno prireditev. Kot predsednik UEFE bi moral biti Čeferin, po mnenju navijača, inteligenten človek. Mnogi sicer UEFO krivijo za hitro širjenje novega koronavirusa, za mesto Bergamo je na primer prav nogometna tekma Lige prvakov predstavljala biološko bombo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...