V Grčiji brez nadzora tava 25.000 migrantov – Grki brez moči

74
Vir: EPA

V Grčiji brez nadzora tava okoli 25.000 migrantov, ki jim grška vlada ne more nuditi namestitve. Številni migranti so se zaradi tega začeli pomikati proti severu, vzdolž avtoceste med Atenami in Solunom, številni bodo prenočili na prostem. Do tega trenutka je na mejo z Makedonijo prispelo približno 6000 migranatov, a je pričakovati, da jih bo prišlo še več.

Številni, ki čakajo oz. so ujeti na grško-makedonski meji, postajajo jezni. Čez dan jih je kakih 400 protestiralo, zahtevali pa so “odprte meje”. Zaenkrat ni znano, koliko jih bodo spustili čez mejo ali če jih sploh bodo. Migranti sicer v Grčijo še vedno prihajajo, kljub temu da atenske oblasti trdijo, da se trudijo število ljudi, ki pristane v Grčiji, omejiti.

Danes zjutraj je navkljub trudu v pristanišču Pirej pristal trajekt, na katerem je bilo približno 400 dodatnih migrantov, ki so prispeli z otokov Lezbos in Los. Ti migranti prav gotovo ne bodo deležni oskrbe, saj so grške kapacitete izčrpane, migranti pa tako ali tako tavajo po parkih.

Ali se bliža humanitarna katastrofa?
Države na balkanski migrantski poti (Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija) so v tem tednu razkrile, da bodo od sedaj naprej spuščale čez mejo le še 580 migrantov, pri čemer odgovarjajo na omejitve prehodnosti meje, ki si jo je pred kratkim zastavila Avstrija. Številni se bojijo, da bi lahko zaradi zastoja migrantov v Grčiji prišlo do humanitarne katastrofe.

Ž. K.