V Jankovićevi Ljubljani še višje cene storitev

Datum:

Iz Mestne občine Ljubljane so sporočili, da se je sestal svet ustanoviteljev javnih podjetij. Sprejete so bile nove cene storitev gospodarskih javnih družb za ravnanje s pitno in odpadno vodo, nove cene obdelave nekaterih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov po predelavi oziroma odstranjevanja teh odpadkov. Prav tako so bile določene nove cene zbiranja odpadkov za letošnje leto. Višje cene bodo vstopile v veljavo s 1. marcem 2023. Podražile se bodo tudi cene storitev Mestne knjižnice Ljubljana, ne pa tudi drugih osrednjih knjižnic v državi! Janković ne prizanaša niti dijakom, študentom in upokojencem! Vabljeni na ponedeljkov protest

                   

Poleg vzdevka “najlepše mesto” Ljubljani vse bolj pritiče vzdevek “najdražje mesto”. To pa se dogaja pod pokroviteljstvom “najboljšega župana” Zorana Jankovića. Portal največje komercialne TV poroča, da so člani sveta ustanoviteljev sprejeli nove, višje cene, ki bodo stopile v veljavo s 1. marcem 2023. Za občane občin družbenic bodo za področje oskrbe s pitno in ravnanje z odpadno vodo narastle za 11,7–14,2 odstotka. Za porabnike enostanovanjskih objektov, ki so priključeni na kanalizacijo, to pomeni dvig za 3,70 evra na mesec (iz 26,02 na 29,72 evra, kar pomeni 14,2-odstotni dvig).

Za tiste, ki prebivajo v večstanovanjskih objektih, pa bo dvig znašal 2,04 evra mesečno (iz 17,44 na 19,48 evra, to pomeni dvig za 11,7 odstotka). Za uporabnike, priključene na male čistilne naprave in greznice, pa bo skupni znesek višji za okrog 3,02 evra mesečno. Prihaja tudi do sprememb cen za ravnanje s komunalnimi odpadki. Za občane se obeta dvig med 6,3 in 7,8 odstotka. Tedenski odvoz bo za tiste v večstanovanjskem objektu na osebo višji za 7,8 odstotka (iz 6,26 na 6,75 evra mesečno). Stroški tritedenskega odvoza v enostanovanjski zgradbi pa bodo višji za 6,3 odstotka (iz 14,09 na 14,97 evra mesečno).

Janković bo podražil knjižnične storitve za študente, dijake in upokojence. Ljubljana, knjižnica Otona Zupančiča. (Foto: STA)

Po poročanju osrednjega dnevnika pa se v Ljubljani obeta tudi dvig cen storitev Mestne knjižnice Ljubljana, medtem ko v preostalih devetih osrednjih mestnih knjižnicah cene ostajajo enake! Nekatere storitve bodo dražje kar za 20 odstotkov. Dvig cen naj bi bil posledica dviga stroškov poslovanja. Odrasle bo letna članarina stala 18 evrov (prej 15 evrov), za dijake, študente in upokojence pa bo namesto devet, znašala enajst evrov. Medknjižnična izposoja pa bo dva evra dražja – namesto sedem bo znašala devet evrov. Višja bo tudi cena zamudnine (z 0,3 bo narastla na 0,4 evra) za eno enoto knjižničnega gradiva, ki ni bilo pravočasno vrnjeno. Za primerjavo: v Celju, Kranju in Mariboru letna članarina za odrasle znaša 15 evrov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...