V Makedoniji vre: 50 tisoč protestnikov ne želi albanščine za uradni jezik, kar jim skuša z vmešavanjem v notranjo politiko vsiliti Evropska unija!

Datum:

Več deset tisoč jeznih makedonskih protestnikov je zavzelo ulice Skopja in drugih večjih makedonskih mest, potem ko so se uradniki Evropske unije odločili vmešati v tamkajšnjo politično krizo. Protestniki so zavzeli glavne trge v Skopju in vzklikali: “Makedonija, Makedonija!” Razjezila jih je predvsem odločitev evropskega komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna, ki je zavrnil ponudbo za srečanje z makedonskimi nacionalisti.

Makedonski protestniki so pripravili vsaj 42 protestov po vsej državi, s transparenti so Johannesa Hahna pričakali vzdolž celotne poti, ki jo je komisar prevozil od letališča do prestolnice. Protesti sicer potekajo že 21 dni, toda torkovi so bili najštevilčnejši, saj se je na ulice podalo vsaj 50 tisoč Makedoncev.
Makedonija je v politični krizi že vse od decembrskih volitev, potem ko dve največji stranki nista uspeli najti dogovora, da bi skupno oblikovali vlado. Dve največji stranki bi namreč morali vzpostaviti vlado z eno izmed strank, ki pripada albanski etični manjšini, ta pa zahteva, da albanščina postane drugi uradni jezik v Makedoniji.

Jezni protestniki so na transparentih med drugim Evropsko unijo opozarjali, da so imeli dovolj evropskih komisarjev. “Jezik, ki ga vsi razumemo, je makedonski, zahteve albanske manjšine pa so usmerjene samo k poskusu razkroja naše države,” so zapisali. Makedonci zato jasno sporočajo Evropi, da ne bodo dovolili, da katera makedonska stranka privoli v takšno politiko t. i. Velike Albanije.

Desnica ne da mandata socialnim demokratom, ki je Albancem obljubila dvojezično Makedonijo
Makedonski konservativci, ki v državi vladajo že več let, so nemudoma zavrnili zahtevo albanskih manjšin za oblikovanje skupne koalicije, socialnim demokratom pa ne želijo prepustiti mandata, saj jim ne zaupajo, da bi se tudi sami odpovedali sodelovanju z Albanci. Razlogov za to je več, glavni pa je presenetljivi rezultat decembrskih volitev in druženje socialistov z Albanci.

Naj spomnimo. Makedonska vladajoča konservativna stranka VMRO-DPMNE je tesno zmagala na decembrskih parlamentarnih volitvah v tej nekdanji jugoslovanski republiki. Konservativci so si zagotovili 51 od 120 sedežev v parlamentu, medtem ko je največja opozicijska stranka socialnih demokratov (SDSM) osvojila 49 sedežev.

V Makedoniji so sicer pričakovali negotov razplet volitev, nihče pa ni pričakoval, da bosta kar obe najmočnejši stranki razglasili zmago. Za pravi škandal je takrat poskrbel tudi tamkajšnji ameriški veleposlanik, ki je poskušal spreminjati volilni izid, saj diplomacija takratnega ameriškega predsednika Baracka Obame podpira socialne demokrate in se s tesnim porazom ni želela sprijazniti.

Tajne službe že leta poskušajo zrušiti konzervativce, imajo podporo Georga Sorosa in Evropske unije
Kot nam je že decembra zaupal Cvetin Čilimanov, ugledni novinar makedonske državne tiskovne agencije in politični analitik, je bila zmaga makedonske desnice pravzaprav zgodovinska, saj je bila to že njena jubilejna deseta, kljub vsem pritiskom s strani opozicije ob pomoči tujine. “Tajne službe v Makedoniji so poskušale zrušiti aktualno makedonsko vlado, saj so že od časov nekdanje države ostale v rokah levičarjev, vseeno pa jim je udar na desnico spodletel,” je takrat povedal Čilimanov.

https://twitter.com/UnitedMKD/status/843503211612983297

Desnica svojega volilnega telesa v Makedoniji nikoli ni izgubila, zmanjšal se je le zaostanek levice, za katero so prvič v zgodovini množično glasovali Albanci. Stranka SDMS je dobila glasove v večinsko albansko govorečem ruralnem okolju, kjer se praviloma glasuje pod vplivom imamov.

Zakaj je približno 80 tisoč Albancev decembra glasovalo za SDMS, ne pa za katero izmed svojih strank, je odprto vprašanje, na katerega odgovora ni imel niti makedonski veleposlanik v Sloveniji Tomi Dimitrievski: “Bojim se, da so albanski volivci dobili določene obljube s strani socialnih demokratov in da ne gre za kakšen dober ekonomski program. Mislim, da je to neke vrste dogovor med stranko in Albanci, gre za povsem novo stanje v Makedoniji!” Konservativni makedonski mediji so sicer poročali, da so socialni demokrati Albancem obljubili dvojezično Makedonijo.

Viktor Orban zgrožen nad tiransko platformo, ki jo skuša Makedoniji vsiliti Evropa
Po nekaterih ocenah danes v Makedoniji živi okoli 250 tisoč etničnih Albancev, kar je skoraj četrtina celotne populacije države. Albanščina je priznana kot uradni jezik na območjih, kjer prevladuje manjšinsko prebivalstvo, na nacionalni ravni pa je za uradni jezik priznana samo makedonščina.

Evropska unija je s svojimi vmešavanji v notranjo makedonsko politiko močno ogrozila mir v regiji, saj očitno poskuša doseči oblikovanje vlade na način, da podpira socialiste in Albance v veliki koaliciji, kar pa seveda ni demokratično, saj je to v nasprotju z voljo ljudstva. Niso pa takšne težnje evropskih komisarjev naletela na dober odziv povsod v Evropi; ostro se je odzvala Madžarska in njen voditelj Viktor Orban, ki se je v Budimpešti sešel z makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim.

Orban je ostro obsodil dejanja Evropskega sveta, znotraj katerega po njegovih besedah ne obstaja splošen konsenz o izzivih, s katerimi se trenutno sooča Makedonija. Prav tako je dejal, da je uradna Budimpešta ostro proti tiranski platformi, s katero bi rada svojo idealno rešitev dosegla Evropska unija.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...