[Video] Glas ljudstva o poslancu Trčku in njegovih grožnjah: “To za mene ni moški, ker žali ženske.”

Datum:

V tokratni oddaji Glas ljudstva je novinarko med drugim zanimalo, kako ljudje komentirajo grožnje poslanca Franca Trčka v državnem zboru, in ali podpirajo interpelacijo ministra Marjana Dikaučiča. Pri grožnjah so ljudje enotni, da se takšno obnašanje ne bi smelo pojavljati v državnem zboru, medtem pa so glede interpelacije mešanih mnenj. Eni menijo, da je interpelacija orodje demokracije, spet drugi menijo, da bi se bilo bolje osredotočiti na ostale probleme, ki jih imamo v Sloveniji.

Novinarka Aleksandra Jug se je odpravila na ulice in ljudi povprašala, ali podpirajo interpelacijo ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča in ali vedo, zakaj je interpeliran. Veliko jih interpelacije ne podpira. “Vsa politika se ukvarja z interpelacijami /…/ vsi se ukvarjajo s tem, imamo pa ostale probleme. Vedo, da interpelacija ne bo uspela, a še vedno vztrajajo pri njej,” je denimo dejal starejši gospod. Druga gospa meni, da ni čas za interpelacijo.

Veliko jih ni vedelo za interpelacijo, spet drugi jo podpirajo in menijo, da bi bila svežina v Sloveniji dobrodošla. “Valda”, “ja, bilo je že mnogo boljših, pa so morali iti”, “ja, so taki argumenti, da se strinjam z njimi, kar sem slišala”. “Mislim, da bi bilo zelo dobro, da bi se vse skupaj malo zamenjalo,” je denimo dejala gospa srednjih let. Tudi starejši gospod podpira interpelacijo, a hkrati se zaveda, da od tega ne bo nič. “Interpelacija je stvar demokratične družbe, da opozicija opozarja na nepravilnosti, in če greste kamorkoli po zahodu, so interpelacije povsem običajna zadeva,” je pojasnil moški srednjih let. Slednji je še izpostavil, da po vsej verjetnosti opozicija to počne zaradi samopromocije pred volitvami, delno pa tudi zaradi politične higiene.

Kako komentirate grožnje, ki jih je poslanec demokratov Franc Trček namenil poslanki SDS Anji Bah Žibert? Kako bi vi sankcionirali takšno početje?
Vprašani groženj ne podpirajo. “To za mene ni moški, ker žali ženske,” je dejal eden izmed vprašanih. Gospa srednjih let meni, da nima nihče pravice groziti drugemu, “vse se da zmeniti tako kot v zakonu”. Starejši par opaža, da je takšen stil Trčka, “saj se ves čas tako obnaša, saj to ni normalno obnašanje, sploh pa za poslanca”. Sledile so še izjave: “To je nedopustno”, “V zadnjem času se pojavlja precej nekulturnega dialoga med levimi in desnimi, menim, da vsi rabimo malo več strpnosti”. “Politiki se med seboj kregajo gor in dol, potem pa gredo skupaj na kavico dol in se pogovarjajo o izletih”, je dejal starejši gospod in pojasnil, da gre v tem primeru le za farso.

Trenutno beležimo najnižjo brezposelnost od leta 2008 in izjemno visoko gospodarsko rast. Menite, da bi bili rezultati enaki, če bi še vedno imeli vlado Marjana Šarca?
Moški srednjih let trenutno situacijo pripisuje vladi in trenutnim razmeram na svetovnem globalnem trgu. “Gospodarska rast je bolj posledica neke inercije kot pa nekih ukrepov,” je temu pritrdil drug gospod. Drugi menijo, da je izjemna gospodarska rast in nizka brezposelnost tudi delo vlade, spet tretji, da bi nam mogoče bilo brez te vlade še lepše, “mogoče bi morali ekonomisti malo analizirati, kaj to pomeni”, “številke kažejo eno, dejansko pa je lahko drugo, vlada dejansko dela nekaj na tem, v tej situaciji s koronavirusom je dejansko nemogoče nekaj stvari narediti, v tej situaciji ne moreš bolje narediti”. “Brez vlade bi bili sigurno na slabšem,” pa je na koncu menil starejši gospod.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...