[Video] V SDM so organizacijo Nike Kovač prijavili policiji in računskemu sodišču

Datum:

“So se pa podobne in konkretne zlorabe pojavljale že pred parlamentarnimi volitvami. Najbolj viden primer je bila kampanja Inštituta 8. marec v primeru Zakona o vodah. Sum kršenja referendumske kampanje, smo danes naznanili na Računsko sodišče ter policijo, kajti menimo, da je bila kampanja nezakonito financirana iz tujine …” je na današnji novinarski konferenci SDM sporočil njen podpredsednik Nejc Brence. 

                   

Današnjo novinarsko konferenco, so v SDM-u namenili predvsem Inštitutu 8. marec. Šlo je za pojasnilo glede prijave Inštituta ustreznim inštitucijam za uvedbo preiskave glede spornega financiranja kampanj. Ugotovljeno je bilo, da so bile predvolilne in predreferendumske kampanje Inštituta nezakonito financirane iz tujine. Na novinarski konferenci je podpredsednik SDM Nejc Brence uvodoma izpostavil zlorabo volilne zakonodaje v času pred državnozborskimi volitvami, ko se je približno sto organizacij povezalo v iniciativo Glas ljudstva in opravilo negativno kampanjo proti tedanji vladi premierja Janeza Janše, v prid sedanji vladni koaliciji pod vodstvom Roberta Goloba. Ob tem je navedel izjemno pomemben podatek, ki se nanaša na davkoplačevalce – da je bilo okoli sto organizacijam v zadnjih letih (na podlagi Erarja), izplačanih 140 milijonov evrov.

Brence: “In to, da se je opravljalo kampanjo proti Janševi vladi, niso moje besede, ampak besede Tee Jarc, ene izmed vidnejših pobudnic te iniciative.” Jarčeva je sama dejala, da so “spodbujali ljudi, da premagajo prejšnjo oblast” in to ne zgolj aprila 2022, ampak trikrat oziroma vsakokrat, ko je to potrebno. Brence je spomnil, da za dotično kampanjo že “prihajajo nagrade”, odkar je aktualna vlada nastopila (1. junij 2022 – 17. marec 2023). V navedenem obdobju je bilo na račun spornih organizacij nakazanih 9,3 milijona evrov. Številni vidnejši predstavniki organizacij pa so prejeli tudi razne funkcije ali celo službe v javni upravi. “Vse to se dogaja v časih, ko vlada pravi, da ni denarja za upokojence, za mlade, študente, dijake, gasilce, medicinske sestre.

“Ko pa pogledamo številke, pa ugotovimo, da denar je, a so prioritete nekje drugje,” je glede financiranja provladnih NVO-jev dejal Brence. Za vlado so pomembnejše organizacije kot je Slovenska filantropija, Zavod Maska Ljubljana itd. Iz druge najbolj financirane organizacije – Slovenske filantropije, prihaja tudi sedanja poslanka, ki je bila pred nastopom mandata v organizaciji direktorica … “Po našem mnenju gre za načrtno zlorabo davkoplačevalskih sredstev, za posredno financiranje politične kampanje s strani nekaterih nevladnih organizacij, ki to sploh niso, glede na to, da so bile te organizacije pred začetkom te vlade kot nekakšne protivladne organizacije, danes pa se pojavljajo v krogu provladnih organizacij,” je prepričan Brence.

Sredstva za referendumsko kampanjo so prišla iz tujine, kar je nezakonito!
“So se pa podobne in konkretne zlorabe pojavljale že pred parlamentarnimi volitvami. Najbolj viden primer je bila kampanja Inštituta 8. marec v primeru Zakona o vodah. Sum kršenja referendumske kampanje, smo danes naznanili na Računsko sodišče ter policijo, kajti menimo, da je bila kampanja nezakonito financirana iz tujine. Pristojne organe smo pozvali, da v skladu s svojimi pristojnostmi nemudoma uvedejo preiskavo zoper Inštitut …” Ob tem so po Brencetovih besedah izpostavili tri ključne točke. Prva je ta, da je Inštitut 8. marec leta 2021 prejel 30 tisočakov od nemške fundacije Guerrilla Foundation. Gre za organizacijo, ki s finančnimi sredstvi spodbuja skrajno leve aktiviste, organizacije in akcije.

Dotična organizacija ima sedež v Nemčiji, v Sloveniji pa ni podružnice. Denar je torej prišel iz tujine. Organizacija je po svetu sicer organizirala že več akcij. Ena vidnih je bila ta, da so aktivisti rdečo barvo (simbol krvi) metali v različne državne inštitucije in kulturne spomenike. Povzročena je bila večmilijonska škoda. Brence: “Očitno so se v Inštitutu 8. marec prepoznali v tej skrajno levi fundaciji, da so tam črpali sredstva.” Druga točka pa govori o tem, da se je Inštitut na razpis prijavil z namero izvajanja kampanj, kar je jasno razvidno na spletni strani Guerrilla Foundation. Med upravnimi projekti je prav tako naveden tudi Zakon o vodah. Na strani so navedene podrobnosti izvedbe kampanje. Jasno je navedeno, da je bila kampanja financirana iz tujine. Več tukaj.

Pred zakonom smo vsi enaki: bo Inštitut 8. marec doletela globa v višini 20 tisočakov?!
Iz tujine se je financiralo, tako zbiranje 40 tisoč podpisov, kot tudi samo kampanjo pred referendumom. Pod tretjo točko pa v SDM pišejo o zakonitosti takšnega financiranja. Inštitut se je v času državnozborskih volitev celo prijavil kot uradni organizator kampanje, kar pomeni, da zanje velja Zakon o volilni in referendumski kampanji (dejansko velja tudi za Glas ljudstva). V Zakonu je jasno opredeljeno kaj kampanja pomeni – gre za kakršnokoli nagovarjanje volivcev. Ključna pa je tudi navedba Inštituta- da je uradni organizator kampanje.

V Zakonu je jasno navedeno, da organizator sredstev za kampanjo ne more pridobivati od tujih fizičnih in pravnih oseb, kar v primeru Inštituta pomeni kršitev zakona. Brence: “Po našem mnenju gre v primeru za kršenje zakona o volilni in referendumski kampanji, za kar je predvidena globa v višini med šest in 20 tisoč evrov.” Za konec je izrazil upanje, da bodo inštitucije zadevo korektno preiskali, poudaril, da smo pred zakonom vsi enaki in izrazil upanje, da se bo Ustavo RS končno začelo spoštovati.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...