V Španiji danes predčasne parlamentarne volitve

Datum:

V Španiji bodo danes potekale predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga obeta vladajočim socialistom premierja Pedra Sancheza. Stranka Vox pa bi se lahko v parlament prebila kot prva domoljubna desna stranka po padcu Francove diktature pred 40 leti.

                   

Glede na javnomnenjske raziskave se gladka zmaga z okoli 29 odstotki podpore obeta socialistom. A tolikšna podpora ne bo zadostovala za večino v 350-članskem spodnjem domu parlamenta.

Potrebovali bodo podporo skrajno levega Podemosa, ki naj bi osvojil okoli 13 odstotkov glasov. Poleg tega si bodo morali socialisti in Podemos za vladanje zagotoviti podporo strank, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije in Baskije.

Na drugi strani bi lahko koalicijo oblikovale tudi desne Ljudska stranka (PP), Ciudadanos in Vox. Prva naj bi osvojila okoli 20 odstotkov, druga 15, tretja pa 11.

Volilna kampanja je bila v znamenju vprašanja Katalonije, potem ko je ta regija oktobra 2017 izvedla referendum o neodvisnosti, tamkajšnji regionalni parlament pa je potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije. Konservativna PP in liberalni Ciudadanos sta premierja obtožila izdaje Španije, ker se je pogajal z zagovorniki katalonske neodvisnosti. Sanchez je to označil za laž.

Približno 37 milijonov volilnih upravičencev bo poleg 350 poslancev spodnjega doma španskega parlamenta izbiralo še 208 od 266 članov zgornjega doma. Potekale pa bodo tudi volitve v 99-članski regionalni parlament v Valencii. Glasove bodo lahko volivci oddali med 9. in 20. uro.

Demokracija.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...