V torek 28 dodatnih okužb z novim koronavirusom in 5 novih smrti!

Datum:

Do torka do 24. ure smo v Sloveniji zabeležili še 28 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.248. V torek je umrlo še pet okuženih oseb, skupno število smrtnih žrtev je tako poskočilo na 61. Kot je na današnji tiskovni konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin, epidemija v EU še ni dosegla vrhunca, Slovenija pa je znotraj Unije po njegovih besedah na strani solidarnosti. Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da smo s sprejetimi ukrepi in z njihovimi rezultati lahko zadovoljni, vsi stroški zdravstva povezani s COVID-19 pa bodo kriti iz proračuna države. Ukrepi in odločitve o zagonu gospodarstva se bodo sprejemali na verodostojnih podatkih, pa je povedal član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec.

                   

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do torka, 14. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih 28 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.248.

V torek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.168 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 37.114.

Smrtnih žrtev skupno 61
V torek je koronavirusna bolezen terjala pet novih smrtnih žrtev, skupno število umrlih v Sloveniji tako zdaj znaša na 61.

Na enotah intenzivne terapije 34 pacientov
Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 96 oseb, od tega 34 na enotah intenzivne terapije.

Foto: UKC Ljubljana

Epidemija v EU še ni dosegla vrhunca, Slovenija pa je znotraj Unije na strani solidarnosti
Kot je na sredini novinarski konferenci povedal vladni govorec veleposlanik Jelko Kacin, podatki za EU še ne pričajo, da bi epidemija dosegla vrhunec. Kako naprej, kakšni so pravilni koraki, ko tehtamo med ukrepi zaščite javnega zdravstva in ukrepi postopnega sproščanja in zagona javnega življenja in gospodarstva? “V EU je razprava usmerjena v preplet različnih ukrepov, osredotočenosti na celovite strategije testiranja in nadzora (sledenje stikov), ukrepe skupnosti (fizično distanciranje), krepitev zdravstvenih sistemov in obveščanje javnosti in zdravstvene skupnosti,” je povedal.

EU in njene članice se po Kacinovih besedah vse aktivneje vključujejo v skupno reševanje izzivov. Uspeh, kjer je na preizkušnji evropska solidarnost, je bistvenega pomena za prihodnost Evropske unije: “Slovenija je na strani solidarnosti in s tem na strani prihodnosti in uspešnosti Unije. Večji izziv je predstavljalo skupno blaženje socialno-ekonomskih posledic krize, a tudi ta razprava se po sprejemu 500 milijard evrov težkega svežnja nadaljuje – finančni ministri bodo o nadaljnjih ukrepih razpravljali jutri.”

Kot je še povedal Kacin, je Evropska unija včeraj sprostila 2,7 milijarde evrov velik instrument za neposredno pomoč zdravstvenemu sektorju, ki vključuje tudi sredstva za nabavo zaščitne opreme, ki bodo na voljo državam članicam. Ministri za zdravje držav članic bodo po njegovih besedah razpravljali o nadaljnjih korakih pri premagovanju pandemije, med drugim o pripravi izhodnih strategij in pristopov k sproščanju ukrepov: “Pomembna je koordinacija na evropski ravni.”

Vsi stroški zdravstva povezani s COVID-19 bodo kriti iz proračuna države
“S sprejetimi ukrepi in njihovimi rezultati smo lahko zadovoljni. Krivulja širjenja epidemije se je obrnila navzdol. Razmere smo stabilizirali,” pa je na tiskovni konferenci uvodoma povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. “Ne glede na sproščanje ukrepov, bo izogibanje tesnejših osebnih stikov ostala stalnica dlje časa,” je opozoril in dodal, da se razmišlja o razširitvi dovoljenih zdravstvenih storitev: “Ne želimo onemogočati zdravljenja vsem, ki ga potrebujejo. Na daljši rok lahko določene lažje bolezni postanejo nujna in težko ozdravljiva stanja. Od 11. aprila ponovno pričenjamo z elektivnimi, načrtovanimi pregledi, od specialističnih pregledov na sekundarnem nivoju do operacij in posegov.” V teh 3 tednih je po njegovih besedah v zdravstvu prišlo do zaostanka, ki ga ne želimo stopnjevati. V kolikor pacient ne bo imel znakov COVID-19 in stikov z okuženimi, bo lahko prišel do običajne zdravstvene oskrbe.

“Načrtujemo širšo anketo, testiranje, ki nam bo ponudilo jasnejšo sliko, kaj se v populaciji dogaja glede širjenja COVID-19 in koliko je dejansko okuženih oseb. To je ključna informacija za nadaljnje postopno sproščanje ukrepov,” je Gantar povedal v nadaljevanju. Sproščanje ukrepov bo po njegovih besedah zelo postopno, saj so posledice sprostitve na širjenje epidemije vidne šele po dveh do treh tednih – po preteku inkubacijske dobe. “Zato je postopnost sproščanja na mestu. Našli bomo pravo pot, da v družbo vrnemo življenje, a ob upoštevanju navodil higiene rok, uporabi mask in ustrezno razdaljo pri socialnih stikih,” je dejal.

Zobozdravstvo je Gantar opisal kot specifično: “Zaradi tesnega kontakta in možnosti prenosa okužbe je potrebna višja stopnja zaščitne opreme ter dodatna previdnost. Obravnavajo se le najnujnejši primeri.” Zaradi nepravilne uporabe rokavic je bila po njegovih besedah možnost širjenja okužbe večja: “Razkuževanje rok na vhodu in izhodu iz trgovine je ustreznejši ukrep.”

Kot je še povedal, sta v tej epidemiji izpostavljena dva sistema, zdravstvo in institucionalna oskrba starejših, ki sta bila v preteklih letih na nek način zapostavljena: “Veliko stvari smo uspeli narediti, a vsega nadoknaditi za leta nazaj se v kratkem času ne da.” Na zalogi je po njegovih besedah dovolj respiratorjev: “Imamo velike rezerve. Na intenzivni negi je trenutno 34 bolnikov. Dodatnih respiratorjev smo nabavili 165. V teku so še dodatne nabave.” Vsi stroški zdravstvenih zavodov (materialni stroški, stroški zdravil, strošek nagrajevanja zaposlenih, …) povezani s COVID-19 pa bodo kriti iz državnega proračuna: “Zagotovili bomo tudi njihovo tekočo likvidnost.”

Tomaž Gantar (Foto: posnetek zaslona)

Ukrepi in odločitve o zagonu gospodarstva se bodo sprejemali na verodostojnih podatkih
Član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec pa je sporočil: “Glede na to, da moramo sproščanje sprejetih ukrepov in odločitve o zagonu gospodarstva sprejemati na verodostojnih in potrjenih podatkih, bomo le te pridobili s testiranjem reprezentativnega vzorca prebivalcev Slovenije (1000-1500 oseb).” V raziskavi vzorca bodo po njegovih besedah preverjali, ali so posamezniki COVID-19 nevede že preboleli oziroma bolezen morda trenutno prebolevajo: “Predvidevamo, da bodo rezultati raziskave javno objavljeni pred prvomajskimi prazniki, kar bi sovpadalo z načrtovanimi popuščanji z ukrepi.”

Miroslav Petrovec (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...