V ZD Šiška je že 16 tisoč pacientov ostalo brez zdravnika, Janković pa se ukvarja z vremenom v Ljubljani

Datum:

V ZD Ljubljana vlada nezadovoljstvo in strah pred nadaljnjimi odpovedmi, ki bodo obremenile preostali izčrpani kader. Največ tovrstnih težav imajo v ZD Šiška, od koder je odšlo že osem zdravnikov – zaradi posledične preobremenjenosti preostalih zdravnikov pa se napoveduje še več odhodov. Vsaka ambulanta ima približno 2 tisoč opredeljenih pacientov, torej jih je najmanj 16 tisoč že ostalo brez zdravnika. Vodstvo se obnaša, kot da tega problema ni, vprašanje je seveda, kdo želi razformirati ZD, v čigavem interesu je to.

                   

V uredništvo smo od nekdanjega zaposlenega v ZD Šiška (ime hranimo v uredništvu), dobili informacije o tamkajšnjem kaotičnem dogajanju. Od tam naj bi namreč odšlo že osem zdravnikov – kar pa je posledično povzročilo, da je kar 16 tisoč pacientov ostalo brez zdravnika. Začelo se je z odhodom dr. Štiglove v ZD Medvode, to je bilo proti koncu leta 2018, za njo pa se je usul plaz, samo v letu 2021 so odšle: dr. Androjna, dr. Zajčeva, dr. Demšarjeva, umrl je dr. Golobič – vse te ambulante so ostale brez zdravnika. Že lani pa so dale odpoved še dr. Vivodova, dr. Lombardova in dr. Grošljeva, prav tako brez stalnih nadomestil. Nič več sreče pa nimajo z oskrbovalci informacijskega sistema, informatikov  je odšlo namreč v zadnjih dveh letih že vsaj deset. Vodstvo ne naredi prav nič v tej smeri, da bi se zadržalo kader, ki dobro dela, zdravstveni dom pa drvi v prepad.

Skrbnik ZD Ljubljana je MOL, z vprašanji smo se obrnili tudi na župana Zorana Jankovića, odgovorov pa zaenkrat še nismo prejeli. Generalna direktorica ZD Ljubljana je dr. med. Antonija Poplas Susič, ki pa se s težavami ZD Šiška očitno nima časa ukvarjati – istočasno ima namreč tudi zasebno ambulanto. Seveda se ob tem poraja vprašanje, ali gre za navzkrižje interesov – želi morda vsaj nekatere paciente usmeriti na svoj naslov? Generalna direktorica se menda z županom in ostalimi pribočniki redno dobiva na večerjah, vprašanje pa je, ali Jankovića obvešča o (ne)delovanju zavoda. Na MOL smo seveda vprašali, ali imajo vpogled v to. Medtem ko se vodstvo obnaša, kot da opisane težave ne obstajajo in se ukvarja z lastnimi prioritetami – gradi na Metelkovi novo stavbo, kar je odobrila MOL (za koga, če zdravnikov ni?), predvsem širi nekakšno raziskovalno dejavnost na primarnem nivoju in se gre “visoko znanost” z izbranimi profesorji družinske medicine, medtem ko osnovno poslanstvo primarnega zdravstva, to je skrb za paciente, zamira.

V ZD Šiška vlada strah pred nadaljnjimi odpovedmi, dejavnosti se centralizirajo na Metelkovi
Potihoma se ukinjajo specialistične dejavnosti in se centralizirajo na Metelkovi, seveda na škodo pacientov. V ZD Šiška so že davno ostali brez RTG pc, brez pulmologa, brez okulista, pravkar se je upokojil pulmolog v ZD Vič, ambulanta se je zaprla, RTG se je prenesel v ZD Center. Naslednje leto se upokojuje pulmolog v ZD Center, tudi ta ambulanta se bo zaprla. O tem se ne piše niti v internem glasilu “Zdravko” – tam se samo fotografirajo in hvalijo direktorji – govorice se slišijo le po hodnikih. ZD Ljubljana ni več pacientom prijazna ustanova, pravijo mnogi, ki so tam sicer zaenkrat še zaposleni. Odhajajo tudi sestre, množično. Vlada nezadovoljstvo in strah pred nadaljnjimi odpovedmi, ki bodo obremenile preostali izčrpani kader. Rečeno je bilo, da je ZD dolžan zagotavljati storitve za paciente še dve leti po odhodu zdravnika, potem pa nič več.

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič (Foto: STA)

Zaposlene v ZD Šiška se sili v višje normative, ob tem da se pričakuje, da se bo toliko več naredilo v istem času, ob tem tudi ne plačujejo nadur – ker jih načeloma niti ne bi smeli imeti. A jih glede na to, da primanjkuje zdravnikov, seveda imajo. Povedali so nam, da tudi generalna direktorica nima človeškega odnosa in da celo rada povzdvigne glas, da le doseže svoje. Iz tega razloga tudi na upravi in v pisarnah vlada obsedeno stanje.

Pereč problem v ZD Šiška pa je tudi digitalizacija oziroma informacijski sistem, ki zelo slabo deluje – sploh program IRIS, ki je namenjen obravnavi pacientov. Digitalizacija je v razsulu v celem ZD, najbolj pa prav v Šiški. Od jeseni do danes  je dalo odpoved šest računalničarjev, v prejšnjem letu pa vsaj še enkrat toliko. Kljub vsakodnevnim napakam v IT-sistemu in zastojem pri delu tega nihče več ne jemlje resno. Ne ve se, zakaj je ravno v ZD Šiška tako slaba situacija, a se s tem tudi nihče ne ukvarja. Vodstvo pravi, da je kriza za zdravnike po celi Sloveniji, a se sliši, da so izven Ljubljane še zdravstveni domovi, ki sprejemajo paciente. Komu je torej v interesu, da je ZD Ljubljana v razsulu in da pacienti ostajajo brez zdravnika? In zakaj se Janković raje ukvarja s kuhanim vinom – namesto da bi poskrbel za zdravje prebivalcev najlepšega mesta?!

Janković podpira generalno direktorico ZDL
“Župan Zoran Janković direktorico ZDL dr. Antonijo Poplas Susič absolutno podpira. Dr. Poplas Susič svoje delo opravlja odlično, je strokovna in ima izjemen čut za sočloveka. Med drugim je bila imenovana tudi za evropsko zdravnico leta,” se je glasil odgovor MOL-a, ki smo ga prejeli naknadno. Poleg tega v celoti objavljamo odgovor, ki nam ga je posredovala Služba za promocijo in odnose z javnostmi Zdravstvenega doma Ljubljana.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...