Janša: V Sloveniji obstaja podtalna organizacija, ki ima v lasti ubojna sredstva

440
Janez Janša (foto: STA).

“Pogled na dokumentacijo, ki je bil predstavljena na seji te komisije, izpričuje, da ima neka podtalna organizacija v državi, ki ima zaslombo v policiji in tožilstvu, očitno v lasti ubojna sredstva, s katerimi se lahko ogrozi življenje in varnost velikega števila ljudi v tej državi. Razpolaga z avtomatskim orožjem, strelivom, sto tisoč kilogrami eksploziva, bojnimi strupi, sredstvi za tiho likvidacijo – in del teh sredstev je bil že uporabljen in najden v sosednji državi,” je povedal Janez Janša na seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. 

Poslanci so razpravljali o konkretnih arhivskih dokazih, ki kažejo na to, da so na številnih mestih v Sloveniji še vedno skrita ubojna sredstva nekdanje Službe državne varnosti (SDV), med drugim tudi kemično orožje, česar pa policija ne preiskuje. Depoji orožja ob osamosvojitvi niso bili nikoli predani novi oblasti, kar pomeni, da še vedno obstajajo. Poslanci so na seji poudarili, da gre za zaskrbljujoče podatke, še posebej v luči nedavnih pozivov k pobijanju podpornikov t. i. “janšizma”. Še toliko bolj zaskrbljujoče je, da se seje nista udeležila niti notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar niti generalni direktor policije Marjan Fank. 

“Ta sredstva za uničenje še vedno obstajajo, saj ne obstaja noben dokument o uničenju,”  je povedal Janez Janša, ki je ob tem opozoril, da obstajajo konkretni podatki o ubojnih sredstvih in naslovih, kjer naj bi bila ta shranjena. “Naj samo enkrat poči, naj se samo enkrat zgodi, da se ta sredstva uporabijo za teroristični napad in boste imeli kri na rokah,” je Janša očital predstojniku policije Pavlu Jamniku, ki je prišel na sejo namesto generalnega direktorja policije Fanka.

Predstojnik policije je odgovoril, da z vso resnostjo preganjajo grožnje varnosti, kot je bil dogodek, ko je Roman Leljak (ki je tudi pridobil dokaze o kemičnem orožju) v državni zbor prinesel svinčnik, ki bi lahko služil kot ubojno sredstvo. Na to mu je nemudoma odgovoril vodja komisije Branko Grims, ki ga je opozoril, da gre za bizarno postopanje, saj so preganjali nekoga, ki je opozarjal na nevarnost nesaniranih ubojnih sredstev.

Janša: Nekoč bo nekdo odgovarjal za lažno kazensko ovadbo
“Nekoč bo nekdo odgovarjal za takšno lažno kazensko ovadbo, to se bo zgodilo prej ali slej. To, kar je zadnjič (Roman Leljak op. a.) prinesel, je bil osebni dozimeter, in ne svinčnik, ne vem, zakaj je govoril o svinčniku, očitno je hotel ilustrirati. Namen kazenske ovadbe je bil odvrniti pozornost od resničnega problema,” je Pavlu Jamniku očital Janez Janša, ob tem pa še dodal, da si ne dela nobenih iluzij, da bi se na policiji lotili problema.

Poslanec Žan Mahnič je opozoril, da vodilni v policiji s svojim neukrepanjem več kot očitno kršijo 108. člen Kazenska zakonika, v katerem je definiran terorizem, saj bi se lahko orožja, ki jih pristojni ne želijo preiskati, uporabila za teroristična dejanja. Jamnik mu je odgovoril, da gre le za njegovo interpretacijo, a mu je Mahnič na to odvrnil, da je slovenski policiji ogledalo nastavila tudi italijanska, ki je pred dnevi zahtevala aretacijo Roka Žavbija, ki ga italijanske oblasti – za razliko od slovenskih – bremenijo terorizma.

Ž. K.